7.9.2012

Supertäyttävä kasvispiirakka


Pelkkä kasvispiirakka kuulostaa tylsältä, joten siksi tuo etumääre. Se pitää vielä kaiken lisäksi paikkansa, kiitos mm. juustoille, kermalle ja bataatille. Täytettä on kaiken lisäksi valtavasti, eli varaa tekemiseen korkeareunainen irtopohjavuoka (itsellä halkaisijaltaan 23 cm ja 7 cm). Maut ovat ruuhkasta huolimatta hyvin balanssissa. 

Jos jotain haluaa kehujen vastapainoksi, niin bataattihan ei oikein kuulu kauden saati ihan lähipeltojen satoon - vaikka viljely kasvihuoneessa täälläkin kai onnistuisi. Hyvä nosto ruuan sesonkien katoamisesta, Hesari. Bataatin voi korvata esim. lantulla tai nauriilla. Lautasella -blogin vihje ricottan korvaamisesta rahkalla ja creme fraichella suhteella 4:1 pitää toki joskus ottaa kokeiluun :)

Itse en tätä tietenkään ole säveltänyt. Kiitos Yotam Ottolenghile ja huikealle Plenty - Vibrant Vegetable Recipes from London's Ottolenghi -kirjalle! Löytyy Amazonista tällä hetkellä n. 17 euron hintaan (+postit). Ei paha 288 sivusta huippureseptejä ja -ruokakuvia.


Mitä pitää ostaa kaupasta
Ainekset suolaisen piirakan suosikkipohjaasi. Jos sinulla ei ole suosikkia, anna vaikka tälle mahdollisuus.

Punainen paprika
Keltainen paprika
Keskikokoinen munakoiso
Pieni bataatti
Pieni kesäkurpitsa

2 sipulia
2 laakerinlehteä

6 rkl oliiviöjyä
Suolaa ja pippuria

Kirsikkatomaatteja
Tuoretta timjamia
125 g fetaa
0,8 dl ricottaa

2½ dl kermaa
2 munaa


Miten tehdään
Puolita paprikat ja poista niistä siemenet, valkoiset osat sekä kannat. Laita paprikanpuolikkaat öljyllä pirskotettu kuoripuoli ylöspäin uunivuokaan 230-asteisen uunin yläosaan.

Pilko munakoisot parin sentin kuutioiksi (en kuorinut). Pyöritä koisokuutioita 4 rkl öljyssä sekä suolassa ja pippurissa ja laita ne uunipellillä uunissa jo olevien paprikoiden alapuolelle. Ajasta 12 minuttia.

Tässä ajassa ehdit mainiosti kuoria ja kuutioida bataatin. Lisää ne munakoisojen sekaan ja sekoita pellin sisältöä. Ajasta toiset 12 minuuttia.

Pilko kesäkurpitsa kuutioiksi ja lisää nekin uunipellille ja paahda kasviksia vielä 10-12 minuuttia. Poista paprikoiden kuoret ja revi ne suikaleiksi.

Tee sipulista suikaleita ja paista ne lopussa öljyssä laakerinlehtien kera hartaudella pehmeiksi.

Levitä suosikkipiirakkapohjasi (teithän sen jo jossain vaiheessa?) irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja mikäli taikina vaatii esipaistoa ennen täytettä, tee se nyt.

Levitä pohjan päälle sipulisuikaleet ja näiden päälle kasvikset kivasti sekaisin. Seuraavaksi tulevat juustot, joita voi vähän painella myös kasvisten alle, jos päällikerroksessa alkaa tulla ruuhkaa. Asettele puolitetut kirsikkatomaatit houkuttelevasti päälle sekä noin puolet timjamin lehdistä.

Sekoita munat ja kerma ja kaada se täytteen joukkoon. Ripottele vielä pinnalle loput timjamit.

Paista 170-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Niin että täyte hyytyy mutta ei pala.


Lisäksi..
..niitä tärkeitä juttuja, jotka sinun pitää muistaa kun teet tätä kiireessä ja vieraitakin on tulossa kylään: Annathan piirakalle ja sen täytteelle aikaa jäähtyä/kiinteytyä ennen tarjolle laittoa. Ei siis suoraan eikä ihan 10 minuutinkaan päästä uunista pöytään :)

Pistetään vielä toinen vinkki kaupan päälle: Tein tämän Lékuén irtopohjavuokaan. Sellainen jossa on silikonikuoret ja jonkun sortin keraaminen lautanen. Jos piirakkaa jää yli, niin älä laita sitä em. lautasella suoraan jääkaapista uuniin ellet halua tilata varaosalautasta. Onneksi sellaisia kuitenkin on saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...