Tuoreita sämpylöitä! Toimivat kehuista päätellen etenkin tomaattisten ruokien kanssa (ratatouille, pastat, keitot). Ja nämä onnistuvat aina - kuten leipäkuvakin taas :) Tarvitaan vain hyvä resepti, jolla sämpylöiden pyörittely sujuu helposti. Kiitos siis Polkkapossulle, jonka blogi on ekoja joihin tutustuin.
Alkuperäinen resepti on siis PP:n Rehdisti rapsakkaa leipää. Mitäköhän tästä tuli, 10-15 aika isoa sämpylää.
4 dl vettä
1 dl piimää (koska sitä ei normaalisti aina kaapista löydy, käytän viiliäkin)
1½ rkl siirappia
1 rkl yrttejä (basilika, timjami, oregano - tai jotain rohkeampaa)
½ rkl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
1 dl vehnäleseitä
3 dl sämpyläjauhoja (tai mitä nyt löytyy)
8-10 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä
oliiviöljyä
- Lämmitä nesteet kuivahiivan vaatimalle lämmölle (42 astetta) tai vähän yli, kun tämä kuitenkin jäähtyy kun jauhoja lisätään.
- Lisää hiiva osaan jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisäile loput kuiva-aineet ja ole tarkkana vehnäjauhojen määrän kanssa. Taikina saa jäädä löysäksi. Usein tuo kyllä 10 dl menee..
- Lisää loraus rypsäriä (yksi tai kaksi ruokalusikallista) ja vaivaa.
- Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) puoli tuntia.
- Pyöritä sämpylöiksi. Kohota vielä 10 minuuttia pellillä liinan alla.
- Viiltele ja voitele oliiviöljyllä.
- Paista 200-asteisessa uunissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti