6.1.2012

Polkkapossun sämpylät


Tuoreita sämpylöitä! Toimivat kehuista päätellen etenkin tomaattisten ruokien kanssa (ratatouille, pastat, keitot). Ja nämä onnistuvat aina - kuten leipäkuvakin taas :) Tarvitaan vain hyvä resepti, jolla sämpylöiden pyörittely sujuu helposti. Kiitos siis Polkkapossulle, jonka blogi on ekoja joihin tutustuin.

Alkuperäinen resepti on siis PP:n Rehdisti rapsakkaa leipää. Mitäköhän tästä tuli, 10-15 aika isoa sämpylää.

4 dl vettä
1 dl piimää (koska sitä ei normaalisti aina kaapista löydy, käytän viiliäkin)
1½ rkl siirappia

1 rkl yrttejä (basilika, timjami, oregano - tai jotain rohkeampaa)
½ rkl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
1 dl vehnäleseitä
3 dl sämpyläjauhoja (tai mitä nyt löytyy)
8-10 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä

oliiviöljyä
  1. Lämmitä nesteet kuivahiivan vaatimalle lämmölle (42 astetta) tai vähän yli, kun tämä kuitenkin jäähtyy kun jauhoja lisätään. 
  2. Lisää hiiva osaan jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisäile loput kuiva-aineet ja ole tarkkana vehnäjauhojen määrän kanssa. Taikina saa jäädä löysäksi. Usein tuo kyllä 10 dl menee..
  3. Lisää loraus rypsäriä (yksi tai kaksi ruokalusikallista) ja vaivaa. 
  4. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) puoli tuntia.
  5. Pyöritä sämpylöiksi. Kohota vielä 10 minuuttia pellillä liinan alla.
  6. Viiltele ja voitele oliiviöljyllä.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...