16.10.2011

Kurpitsakeitto


Kävin Grazissa, Itävallan Steiermarkissa. Siellä ei voinut välttyä syömästä mm. erilaisia nyrkin kokoisia mykyjä, struudeleita ja kurpitsaa eri muodoissa. Alueen erikoisuus kurpitsansiemenöljy oli ihan hauska tuttavuus ja sitä piti ostaa viime tingassa yksi puteli kotiin. Se on paahdetuista kurpitsansiemenistä kylmäpuristettua öljyä, jolla on EU:n suojattu maantieteellinen merkintä (Steirisches kürbiskernöl) kuten Kainuun röttöselläkin. Maku on pähkinäinen.

Öljystä voi tehdä vaikka salaatinkastiketta viinietikan kanssa, mutta käytin sitä ensialkuun kurpitsakeitossa.

Resepti on Steiermarkin osavaltion turismisivuilta. Tuolla sivulla reseptiin kuuluu myös friteeratut julienne kasvikset, mutta ne menivät sen verran pieleen että jätän niistä kertomisen johonkin toiseen, onnistuneeseen kertaan :)

1 kg kurpitsaa
2 isoa sipulia
1 valkosipulinkynsi
4 rkl voita
1 rkl currya
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kanalientä
2 dl ruokakermaa, mielummin joku rasvainen versio
suolaa
pippuria myllystä
jauhettua muskottipähkinää
40 g creme fraichea
kurpitsansiemenöljyä

  1. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Paloittele. 
  2. Pilko sipulit pieneksi ja paista voissa. 
  3. Lisää kurpitsat ja curry ja paista hetki.
  4. Lisää viini, kanaliemi, ruokakerma ja mausteet. Keittele kokoon 10 minuuttia tai niin että kurpitsat pehmenevät.
  5. Soseuta keitto ja kaada se siivilän läpi jottei siihen jää sattumia.Tarkista suola ja muut mausteet.
  6. Lämmitä kiehuvaksi, lisää creme fraichce ja kuohkeuta vielä kerran tehosekoittimella.
  7. Pirskottele keiton päälle kurpitsansiemenöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...