1.11.2013

Tribuutti Pastanjauhajille: Paolan pastasalaatti. Ja ylipitkästi Brightonin puistoista.


Tänään illalla taitaa olla Gloria Blog Awards-gaala, jossa kisataan myös vuoden ruokablogista. Ruokablogituomaristo päättää voittajan joukosta Andalusian auringossa, Avaruusasema, Hannan soppa, Hellan ja viinilasin välissä, Makuja kotoa, Pastanjauhantaa, Sillä Sipuli, Siskot kokkaa ja TrulyKira.

Valkotippuri ei ole tuomaristossa mukana, mutta toivoo että Pastanjauhantaa voittaa! Blogi vietti hiljattain 8-vuotisjuhlaa, eli perinteitä löytyy enemmän kuin monelta sarjan muulta blogilta yhteensä ja se on varmasti innoittanut monia - myös allekirjoittanutta. Taisin jo 2012 awardseissa liputtaa Pastanjauhajien puolesta, mutta silloin ei kunniaa herunut. Blogi joka oli ensimmäisiä ja porskuttaa yhä, on innoittanut valtavan määrän ihmisiä tekemään itse ruokaa ja ehkä kirjoittamaankin siitä, on koko ajan mm. Top 100 ruokablogit -listan kärkipäässä ja kaiketi toimii Oulun alueen keskeisenä ruokablogiyhteisön hahmona.. Nyt palkinto oikeen osoitteeseen, kiitos.

Päivän resepti on Pastanjauhajista päivälleen 8 vuoden takaa. Tätä on syöty tällä ulkomaan reissulla viikoittain. Eri hyvä, helppo ja ruokaisa salaatti, josta saa vielä seuraavana päivänä eväät töihin - ketkä töissä käyvätkään. Ei ihan alkuperäisen reseptin mukaisesti, mutta jotenkin näin se menee:

Tarvitaan
- Kanaa (n. paketti rintafileitä)
- Penneä (n. litra)
- Purkillinen pestoa
- Salaattia (tammenlehvä tms., kuvassa kaupan valmis salaattisekoitus)
- Rucolaa
- Punasipulia (siivuina, puolikas riittänee)
- Hunajamelonia (kuutioina, puolikas riittänee)
- Siemeniä (pinja, auringonkukka..)
- Pippuria myllystä
- Parmesaania lastuina

Näin tehdään

  1. Paista (paloitellut) fileet pannulla ja mausta tarvittaessa esim. grillimausteella.
  2. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi.
  3. Sekoita hieman jäähtyneeseen pastaan pesto.
  4. Paahda siemenet kuumalla pannulla.
  5. Kasaa salaatti joko kulhoon tai lautasille. Itse operoin annokset alhaalta ylös-järjestykseesä: pestopasta, salaatti, rucola, kana, meloni, sipuli, siemenet, parmesaani ja pippuri.




Sitten taas asiaa ja kuulumisa Brightonista. Tällä kertaa keskitytään (leikki)puistoihin, joihin on kahden kuukauden kuluessa ehtinyt tutustua ihan kiitettävästi kun mukana menossa ovat kohta 5- ja 1-vuotiaat lapset. Täällä on ihan törkeän hienoja kaupungin puistoja! En tiedä lapsista, mutta minä viihdyn niissä paremmin. Muu maa sittenkin mansikka? Onko Brightonissa taas Berliini-syndroomaa liikkeellä?

Yritetäänpäs avata asiaa ja blastataan hirveä määrä kuvia. Pahoittelut joukkoon eksyneistä kämäisistä kännykuvista. Virallista puistoasiaa löytyy kaupungin www-sivuilta.

Blakers park.
Samat penkit, keinut, liukumäet ja kiikkulaudat löytyvät toki täältäkin, mutta väittäisin että puistot ovat kuitenkin yleisesti ottaen miellyttävämpiä ja huomattavasti isompia. Ainakin tässä meidän kulmilla vallitsevana asumismuotona ovat erillis- ja paritalot omine takapihoineen. Tarjolla ei siis ole pieniä kerrostaloyhtiöiden leikkipaikkoja tyyliin sorapohjalle pystytetyt keinu, hiekkalaatikko, liukumäki ja pari heiluvaa jousieläintä.

Meidän basement flatin patiolla ei ole senkään vertaa leikkitilaa. On siis pakko ihan lähteä puistoon. Meidän asunnolta lähtiessä sattuu vielä käymään niin, että sekä kävellen että bussilla saavuttaa varmaan kaupungin hienoimmat leikkipuistot tosi helposti. Otos voi siis olla vähän vääristynyt. Leikkipaikkoja Brightonissa on kaupungin puolesta 45 ja kaupunki toteaa sivuillaan, että "The council recognises the importance of play as part of children's development". Niinpä tietysti, mutta rahaa leikkipaikkoihin on laitettu. Espoo tulee perässä ja kertoo sivuillaan, että "Nykyisten leikkipuistojen perusparantaminen ja uusien rakentaminen tarjoaa suuren haasteen lähivuosille. Monet nykyisistä leikkipaikoista kaipaavat paitsi välineiden kunnostusta, myös alueellista omaleimaisuutta ja luonnon parempaa huomioonottamista suunnittelussa. Leikkipaikkojen vähäisyys ja pieni koko luovat niille usein ylisuuria käyttäjäpaineita."

Isot puistot, mm. Preston park ja Hove park, on rakennettu monitoimipaikoiksi. Leikkipuiston lisäksi esim. kaupungin suurimmassa puistossa Preston parkissa on mm. tennis-, koris- ja nurmikeilailukentät, nurmeen hahmotellut futis- ja krikettikentät, velodromi, grillauspaikkoja sekä yllin kyllin lääniä piknikeille, boot camp-ryhmille, lenkkeilijöille ja koirien kanssa pallottelijoille (koirapuisto, mikä se on?). Puistoon tullaan viihtymään ja olemaan. Deekuja ei ole näkynyt ainakaan päiväsaikaan.

Preston park
Krikettimatsin vakoilua Preston parkissa.
Preston parkin velodromi on Britannian vanhin (1877).
Futistreenit Preston parkissa. Takana näkyvästä kellosta tietoja täältä.
Preston parkissa(kin) juostaan joka lauantai 5 km Parkrun.

Levelissä puolestaan on leikki- ja skeittipuisto, nurmialue ja suihkulähdealue, jonka ääreen rakennetaan parasta aikaa puistoalueen toista kahvilaa. Pienessäkin puistossa on aika usein kahvila. En tiedä millä ne tulevat toimeen, mutta tuoretta kahvia on aina mukava saada ja joskus korvata omat eväät leivos- tai jätskitiskiltä.

The Level. 
Levelin kiipeilyverkkoa.
The Level. Kännyn panoraama vähän sekoilee, mutta missä sora?
Levelin skeittipuisto. Huomatkaa vasemmalla selälleen menevä heppu :)

Onhan täälläkin paikallisia versioita sinänsä ihan hienoista Lappset-härveleistä, mutta todella paljon myös luonnollisemman näköisiä, pyöreiksi ja vänkyröiksi jätetyistä puunrungoista tehtyjä telineitä. On myös vaijeria pitkin liukumista, erilaisia tasapainoilu- ja kiipeilyratoja. Kaipa vaihtelu virkistää niin lapsia kuin aikuisiakin.

Preston parkin "Lappset"-kiipeilyteline.

Preston parkin leikkipuistoa.
Leikkipuistotkin ovat vihreitä. Sijainti isomman puiston yhteydessä tekee toki paljon, mutta kun ne ovat sisältäkin erilaisten istutusten ja nurmen peittämiä. En ole puutarhamiehiä, mutta arvelisin että istutukset ovat melko vähähoitoisia ja sellaisia kasveja, joita alueella muutenkin kasvaisi. Heinistä ja pensaista saa näköjään ihan kivoja yhdistelmiä. Kulutukselle altteimmat paikat on päällystetty reikäisellä muovimatolla, josta nurmikko pursuaa. Hiekkaakin löytyy, mutta se ei ole soraa jolla kotileikkipuistossa saa Suomessa lähes aina astella, vaan hienoa hiekkarantahiekkaa.

Hove park.

Hove park.
Hove park.
Kiipeilyseinää Hove parkissa.

Edellä mainituista kustannuspaineista tuli vielä mieleen, että täällä voi osallistua puistotalkoisiin mm. hommaamalla puistoon penkin. Laitat tiskiin reilu 900 puntaa, niin puistoon tulee haluamaasi paikkaan ja haluamallasi 50 merkin viestillä varustettu penkki yhden vuoden ylläpidolla. Myös olemassa olevan penkin voi laatoittaa. Lisäksi lähes joka ison puiston ilmoitustaululla on tiedote kunkin puiston ystäväyhdistykseltä. Vapaaehtoiset puiston ystävät pitävät talkoita ja osallistuvat omalta osaltaan puistojen kunnossapitoon. 



Stay and play

Kohta 5-vuotias lapsi kaipaa ikäistään lapsiseuraa ja sitä täällä ei ole juuri puistoista saatavilla, vaikka miten hienoja ovatkin. Oman ikäiset lapset kun ovat jo koulussa ja vuotta nuoremmatkin "eskarissa". Poikkeuksen muodostavat hoito- ja koulupäivien jälkeiset tunnit ja vapaapäivät, jolloin puistot kuhisevat eväsretkeläisistä.

Lapsia voi tavata avoimessa päiväkodissa, joita vastannevat täällä Stay & Play -sessiot. Kirjoittelen tässä syvällä kokemuksen rintaäänellä, sillä en ole koskaan käynyt avoimessa päiväkodissa ja täälläkin vain yhdessä :) ..jossa on yhden kerran ollut joku toinen isä samaan aikaan paikalla. Homman nimi on ollut sellainen, että ensin on vapaata leikkiä sisällä, sitten välipala (hedelmiä, leipätikkuja ja juotavaa), ulkoilu ja vielä ennen kotiinlähtöä laululeikit sisällä. Lysti maksaa £ 2 (vauva on mennyt ilmaiseksi) ja tapahtuu ihan normaalin päiväkodin (Fiveways playcentre) tiloissa maanantaisin ja perjantaisin. Etenkin perjantaina kannattaa olla ajoissa, että mahtuu sisälle. Parhaimmissa(?) Stay & play -paikoissa on aikuisille rajattomasti kahvia ja teetä!

Brightonin Stay & Play -paikkoja on listattu  mm. näille sivuille. En ota vastuuta mm. ikärajoista, päivistä ja kellonajoista. Kannattaa googlettaa ja tarkastaa tiedot kiinnostavien kohteiden omilta www- tai Facebook-sivuilta.
- http://www.thedailytoddler.co.uk/?page_id=347
- http://www.kidsinbrighton.co.uk/pre_school/parent_and_toddler_groups.html

Eipä olisi uskonut. Stay and play on oiva paikka jutella ihmisten kanssa. Lasten kaatuilujen ja pienien kriisien lomassa voi ihan oikeasti keskustella. Enemmän kuin kysyä kaupassa onko neliökantaisia loisteputkia vessan kärähtäneeseen valaisimeen, antaa parturille leikkausohjeita tai yrittää kertoa lääkärille lapsen vaivoista tämän käydessä systemaattisesti aivokalvontulehduksen oirelistaa läpi. Olen mm. jutellut ihmisen kanssa, joka sattui tuntemaan henkilöitä työpaikaltani Suomesta, saanut vinkkejä leikkipuistoista ja muista Brightonin lapsiperhekohteista, kuullut lähes kaikilta että olisi parempi jos täälläkin lapset menisivät vasta 7-vuotiaana kouluun ja saanut suosituksen päiväkodista, mutta siitä kuulette ensi jaksossa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...