8.11.2012

Artisokkapiirakka polentapohjalla


Oletko kyllästynyt vehnäjauhoisiin piirakkapohjiin? Ovatko latva-artisokka tai polenta vieraita raaka-aineita? Haluatko kokeilla tasapainoista suolaisen piirakan ohjetta, jota voi tarjota myös keliaakikoille ja aattellisista tai muista syistä viljoista kieltäytyville ystäville? Jatka lukemista, hyvä blogin lukija.

Itse en ollut kokannut mitään polentasta tai latva-artisokista ennen tätä. Ok, en varmaan ollut maistanutkaan.. :) Piirakan pohjana kasvisliemellä turvotettuna ja parmesaanilla maustettuna polenta toimi hyvin, kun päälle tulee vielä ja todellakin toimiva kombo latva-artisokkaa, juustoja, jogurttia, munaa ja mausteita. Nam nam. Saa heittää lisää maistuvia polentareseptejä, jos tulee mieleen!

Resepti on Maria Speckin Ancient Grains for Modern Meals -kirjasta. Tämä selittää myös oudohkot tilavuusmittojen desimaalit, sillä muunsin kuppimitat deseiksi kertoimella 2,5.

Polentapohja
3¾ dl kasvislientä
3 dl vettä
½ tl suolaa
n. 3 dl polentaa
1¼ dl (n. 70 g) raastettua parmesaania
huoneenlämpöinen muna
¼ tl mustapippuria myllystä

  • Yhdistä vesi, kasvisliemi sekä suola ja lämmitä kiehuvaksi.
  • Kaada polenta ohuena nauhana ja sekoita hetken aikaa esim. vispilällä.
  • Alenna lämpöä ja kypsennä polentaa kannen alla noin 10 minuuttia.
  • Sekoita parin minuutin välein, ettei se pala pohjaan.
  • Poista kattila levyltä ja anna muhia vielä toiset 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
  • Sekoita joukkoon juusto, muna ja pippuri.
  • Voitele piirakkavuoka (n. 25 cm).
  • Kaada pohjan ainekset vuoan keskelle ja levitä se tasaisesti ympäris pohjaa. Apuna voi käyttää veteen kastettua puulusikkaa tai ihan kättä. Anna kiinteytyä 15 minuuttia huoneenlämmössä.
  • Painele vielä piirakan reunoja. Kiinteä massa irtoaa jännästi reunoista nousee hienosti hieman vuoan yläreunaa korkeammalle!
  • Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.


Täyte
2½ dl kreikkalaista jogurttia
2 munaa
1¼ dl hienoksi silputtua sipulia
2 rkl silputtua persiljaa
1 rkl hienonnettua rosmariinia
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
n. 400 g artisokan sydämiä (pakaste tai säilyketölkki)
1¼ dl (n. 60 g) vuohenjuustoa
1¼ dl parmesaaania raasteena

  • Yhdistä jogurtti, munat, sipuli, persilja, rosmariini, suola sekä pippuri kulhoon ja sekoita täytteen perusmassa haarukalla.
  • Asettele artisokan sydämet täytteen päälle leikkauspinta ylöspäin (ei siis kantoja näkyviin).
  • Ripottele seuraavaksi murennettu vuohenjuusto
  • Kaada täyte kaiken edellä laitetun päälle
  • Ripottele lopuksi parmesaania pinnalle.

Paistoaika on noin 45 minuuttia tai kunnes täyte muuttuu kullanruskeaksi. Älä tarjoa suoraan uunista, vaan anna seistä vähintään 20 minuuttia - mieluiten 40.

1 kommentti:

  1. Mielenkiitoinen resepti. Polenta on hyvä ruoka ja tosi suosittu Pohjois-Italiassa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...