8.8.2012

Mustikkarahkatorttu 6000


Puoli kiloa maitorahkaa ja 4 munaa leivonnaisessa on aina bodypeukun arvoinen asia :) No on tässä voita ja sokeriakin.

Välillä sitä pitää pysähtyä perimmäisten kysymysten ääreen, kuten esmerkiksi mikä on tortun, piirakan ja kakun ero. Wikipedia tietää kertoa:
Torttu on leivonnainen, joka koostuu useimmiten sokerista, kananmunista ja jauhoista valmistetusta taikinasta.
Piirakka on leivonnainen, jossa on taikinasta valmistettu kuori ja täyte, joka voi sisältää esimerkiksi hedelmiä, lihaa, kalaa, kasviksia, juustoa, kermaa, suklaata, pähkinöitä tai muita makeita tai suolaisia aineksia. 
Kakku (vanhahtavasti tai murteellisesti kaakku) on leivonnainen, joka koostuu useimmiten sokerista, kananmunista ja jauhoista valmistetusta taikinasta.
Lasten kanssa keittiössä -kirjassa (Minna Nevalainen & Sari Tammikari), josta tämän reseptin otin, tämä leipomus oli nimetty mustikkajuustokakuksi. Maun ja koostumuksen puolesta nimi osuu kyllä maaliin. Vinkkinä siis uunissa tehtävien juustokakkujen ystäville, että voi + smetana + rahka = tuorejuusto.

Mutta perimmäisestä kysymyksestä.. Lukekaa ja koittakaa ohje läpi ja päättäkää tortun, piirakan ja kakun väliltä. Omasta mielestä tämä on rahkatorttu - ja hyvä sellainen. Lisäksi tällä leivonnaisella juhlitaan eilen paukkunutta 6000 sivunkatselun rajaa, joten kakkukategoriaakin sivutaan. Jee ja kiitos!

Pohja
100 g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Jauhotus
voita ja korppujauhoja

Täyte
500 g maitorahkaa
150 g voita (sulatettua)
120 g smetanaa
3 munankeltuaista
1½+½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 tl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
3 munanvalkuaista

Koristeluun
mustikoita


Laita rahka valumaan tunniksi esim. suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen.

Voitele ja jauhota n. 25 cm irtopohjavuoka.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, johon lisätään muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä pohjataikina vuokaan ja laita se kylmään odottamaan.

Sekoita valutetun rahkan joukkoon voisula, smetana, keltuaiset, 1½ dl sokeria, vaniljasokeri, sitruunan kuori ja mehu sekä perunajauhot. Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää se varovasti täytteeseen.

On aika ottaa kylmettynyt vuoka esiin ja lusikoida siihen täyte. Paista torttua 175-asteisen uunin alatasossa n. tunti. Jos pinta uhkaa tummua, on folio vuoan päällä hyvä apu.

Kun torttu on jäähtynyt, malta laittaa se vielä jääkaappiin tekeytymään yön yli. Tarjoile mustikoilla päällystettynä.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Tämä on kyllä aivan loistava juustokakku. Muistan, kun maistoin sitä kuvaustilanteessa ja taju meinasi lähteä sitä syödessä. Ja pidin kovasti Minnan tavasta koristella kakku pelkillä mustikoilla, joita oli RUNSAASTI. Niin, että niitä riitti ihan jokaiselle. Ne mustikat nimenomaan antoivat ihanan raikkaan kontrastin suussasulavan pehmeälle kakulle.

    Terveisin,

    Valokuvaaja Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja muiston jakamisesta! Muistui itsellekin mieleen tuon oman leipomuksen maistotilanne.. Itse kerätyt mustikat kakun päällä, loistavaa kahvia ja aurinkoinen parveke.

      Kylläpä nyt käy nimekästä väkeä: Pastanjauhat peukuttaa blogin Facebook-sivulla ja ruokakirjan valokuvaaja postaa blogin kommentteihin :) Lasten kanssa keittiössä oli mukava kirja!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...