15.11.2013

Parkin ja Parkrun


Olen loppujen lopuksi tullut siihen tulokseen, että Englannin kahviloista saa kuin saakin hyviä leivonnaisia. Ilmeisesti aika  - tai ainakin ajoitus tekee tehtävänsä. Nyt nimittäin isketään sellaisella herkulla, joka on ajankohtainen Bonfire Nights -herkku ja varmasti kaikkien piparkakkujen ystävien mieleen. Siitä pitävät huolen inkivääri, kanelipohjainen mixed spice (sisältää myös mm. neilikkaa, muskottipähkinää, maustepippuria, tillin ja korianterin siementä), fariinisokeri sekä siirapit. Herkun nimi on (ginger) parkin, jota aion agressiivisesti kaupata tämän vuoden joulupöytään. Hakkaa monet hyvät piparkakut. Suit you sir!

Parkinia varten tuli ekaa kertaa hommattua melassia, joka täällä tunnetaan nimellä black treacle. Melassisiirappi on sokerinvalmistuksen sivutuote. Sokeria löytyy edelleen, mutta myös vitamiineja ja mineraaleja. Parista ruokalusikallisesta saattaa saada päivän tarpeet kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Siinä on joka tapauksessa todella syvä, lakritsimainen maku. Huomatkaa kuvasta, miten hienoissa purkeissa siirapit täällä saa. 

Parkin on perinteinen pohjoisenglannista lähtöisin oleva kakku, jossa on mm. jauhoja, rasvaa, kaurapuuroa ja melassisiirappia. Aina mehevää, toisinaan myös tahmaista. Inkivääri ei liene kuulunut alkuperäisiin 1700-1800-luvun aineisiin, mutta tästä 106-vuotiaasta reseptistä sitä jo löytyy. Hyvä lisä.

Ja jotta siirappi ja makeus ei lopu kesken, niin tähän reseptiin kuuluu vielä maukas siideri-siirappi-kastike ja jätski. Eli Millalle kiitos ja anteeks siideristä - tein tällä viikolla siiderikanaakin :)

Parkinin pitäisi säilyä suljetussa astiassa useita päiviä - jopa pari viikkoa. Tämä katosi kahdessa päivässä. Riittää isommalle porukalle tarjotessa 6-8 hengelle. Leipomani resepti on BBC:n Saturday Kitchen -ohjelman James Martinilta.

Parkin
110 g itsekohoavaa jauhoa (eli lisää vehnäjauhoihin n. 1½ tl leivinjauhetta)
ripaus suolaa
2 rkl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
½ tl mixed spicea
75 g kaurahiutaleita
175 g vaaleaa siirappia
50 g melassisiirappia
110 g voita
110 g fariinisokeria
1 muna
2 tl maitoa

 1. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, suola, inkivääri, muskotti ja mixed spice leivontakulhossa.
 2. Laita siirapit, voi ja sokeri kattilaan ja kuumenna niin että voi sulaa. Älä keitä!
 3. Lisää kattilan sisältö leivontakulhoon ja sekoita.
 4. Vatkaa muna ja sekoita siihen vielä maito. Sekoita taikinaan.
 5. Kaada taikina voideltuun vuokaan (minulla ei edelleenkään ole kuin leipävuoka) ja paista n. 50-60 minuuttia 140-asteisessa uunissa. Tarkista kypsyys tikulla.
 6. Anna jäähtyä uunista oton jälkeen noin 5-10 minuuttia. Poista vuoka ja leikkaa neliöiksi. Usko, palojen ei tarvitse olla isoja.

Siideri-siirappi-§kastikke
200 g vaaleaa siirappia
50 ml omenamehua
1 tl mixed spiceä
50 ml siideriä

Laita ainekset kattilaan ja lämmitä kiehuvaksi.

Lisäksi tarvitaan
jäätelöä, vanilja käy mainiosti.

---


Parkinista Parkruniin. Urheilija tarvitsee hiilihydraatteja ja liiat ravinnot kannattaa karistaa vaikka lenkkipolulle. Aasinsiltoja ja kehäpäätelmiä. Juoksusta on tullut nyt meikäläisen ainoa liikuntaharrastus, koska salit ovat vähän kaukana tai niihin olisi pitänyt liittyä jäseneksi - ja pyörä ei mahtunut kyytiin.

Maastojuoksumahdollisuuksiakin on.

Miltä kuulostaisi lähipuistossa joka ikinen viikko pidettävä 5 kilometrin juoksutapahtuma, jossa on järjestäjien puolesta ajanotto ja netissä pyörivä tulospalvelu? Ei maksa mitään! Ei ilmoittautumista! Ei edes kisatoimistosta jonotettavia numerolappuja tai chippejä. Riittää kun olet oikeaan aikaan lähtöviivalla ja taskussa on henkilökohtainen viivakoodisi. Sehän on puistojuoksu nimeltä Parkrun! Meiltä on kotoa lähtöviivalle vain alkuverryttelyn verran, 800 metriä. On siis aika vaikea sanoa ei, vaikka kisa onkin lauantaiaamuisin klo 9. Perheen nuorin siis herää välillä 6-7.

www.parkrun.org.uk

On todella innostavaa juosta isossa porukassa, josta löytyy aina itseä nopeampia kirittäjiksi. En tiedä pukkaako ikäkriisiä, mutta varsinkin lasten ohittamaksi joutuminen kirpaisee ja ajaa eteenpäin :) Brightonin Preston parkin parkrunissa on keskimäärin 184 juoksijaa per kerta. Kun miesten ennätys on 15:22, naisten 19:05 ja keskimääräinen juoksuaikakin 25:38, niin ei ihme että omakin ennätys on parantunut muutamalla minuutilla. Kisan jälkeen voi istahtaa ansaitulle tee/kahvikupille kahvilaan (Chalet Cafe), jonka ympäri kisareitti kulkee.

Sub 23 minute 5 k!

Parkrunin perusti Paul Sinton-Hewitt vähän reilu yhdeksän vuotta sitten. Ensimmäisestä 13 juoksijan startista on sittemmin paisunut menestystarina. Iso-Britanniassa Parkrun-tapahtumia on pidetty 22 471 kpl 233:ssa eri kohteessa. Parkrun on levittäytynyt myös Australiaan, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin, Puolaan, Tanskaan ja Uuteen Seelaantiin. Rekisteröityneitä juoksijoita on yli 630 000 ja viikkotasolla juoksijoita starttaa yli 45 000 reilun 4000 vapaaehtoisen pyörittäessä hommaa. Melkoinen liikuttaja siis!

Brittein saarten Parkrunit: Westportista Gorlestoniin, Plymvalleysta Invernessiin.

Ainoa mitä juoksijan tulee tossujen liikuttelun lisäksi tehdä, on rekisteröityä Parkrunin sivuilla ja tulostaa itselleen henkilökohtainen viivakoodi. Tämä siis vain, jos haluaa saada "virallisen" tuloksen. Maaliin tultuaan saa sijalukuaan vastaavan viivakoodipoletin, joka henkilökohtaisen koodin kanssa skannattuna yhdistää juoksijan hänen saamaansa aikaan. Helppoa. Pitää siis vain muistaa ottaa oma viivakoodi kisapaikalle ja skannauttaa se! 

HSL:n bussilippukotelo on hyvä viivakoodijemma. Olin kerran 77.

Juoksijoita kehoitetaan osallistumaan puistojuoksun toimintaan vuoden aikana suhdeluvulla 49-3, eli kisata 49 lähdössä ja toimia vapaaehtoisena kolmesti. Ei paha diili? Silti vapaaehtoisia huhuillaan lähes joka viikko kunkin tapahtuman Facebook-sivuilla. Oman puiston tilastoissa kuuden kuukauden aikana juosseista 1444 yksittäisestä juoksijasta vain 140 on osallistunut vapaaehtoisnakkeihin. Ja prosentti juoksijoista on tehnyt puolet kaikesta vapaaehtoistyöstä. Jaa olenko itse ollut vapaaehtoisena, vaikka juuri nytkin olen toista viikko flunssassa....?


Vapaaehtoiset ovat siis homman suola. Kun tekee vastikkeetonta työtä, ei juoksijoiltajaan tarvitse periä kuluja. Mukana on toki sponsoreitakin maksamassa laitteistoja, kisarekvisiittaa, nettisivuja yms. pakollisia kuluja. Preston parkissa juoksun järjestäminen hoituu minimissään yhdeksällä henkilöllä. Vapaaehtoisten työtehtävät ovat vaihtelevia, nollat taulussa seisoskelusta tarkkaan maaliviivatyöskentelyyn. Alla tärkeimmät:

 • Tapahtuman johtaja. Tietysti koko homman vastuuhenkilö. Voi muokata reittiä esim. sinne ilmestyneiden esteiden vuoksi. Voi tehdä päätöksen juoksun perumisesta esim. todella huonon sään vuooksi. Pomo hoitaa myös ensikertalaisten perehdyttämisen, lähtölaukauksen ja tätä edeltävän puheosuuden megafonilla (monesko puistojuoksukisa on menossa, vapaaehtoisten kiittäminen ja t-paitojen jakaminen puistojuoksumerkkipaalun ylittäneille, esim. 50. tai 100. juoksuun osallistuneille).

  Run director's dilemma: Puistoon leiriytyneet travellerit :)
 • Vapaaehtoiskoordinaattori. Pitää netissä lukua tulevien kisojen vapaaehtoisista ja huhuilee heitä esim. Facebook-sivuilla.
 • Roudaaja. Juoksuradan pystytys ja purku. Käsittää lähtöviivan liput, kilometrikyltit, maalialuen liput ja juoksijat tulospolettien luo ohjaava "katiska", lähtöalueen infokyltit kisareitistä ja puistojuoksusta yleisesti.

  Pillit pussissa.
 • Kannustaja/varoittaja. Huomioliivi päälle ja ekaan mutkaan huutamaan "Mind the bollards!", jottei vielä yhtenäisenä massana liikkuva juoksijalössi törmäile tiellä nököttäviin, autojen kulun puistoon estäviin pylväisiin. Pylväissäkin taitaa olla huomiväriä, mutta varovaisuusperiaatteet kunniaan :) Pitävät myös huolta, että muut puiston käyttäjät ovat tietoisia juoksukisasta. Kannustavat juoksijoita.
 • Väliaikoijen huutelija. Huomioliivi päälle ja 1, 2, 3 ja 4 km:n kohdille toistamaan sekuntikellosta aikoja ohi kiitäville juoksijoille.
 • Ajanottajat maaliviivalla. Naksuttavat juoksijoille tulokset kelloilla, jotka tallentavat ajan ja sen juosseen osallistujan maaliintulon järjestysnumeron.
Finish - Sponsored by Adidas. Lapsivapaaehtoistyö on sallittu.
 • Katiskaoperattori. Pitää huolta että juoksijat pysyvät maaliviivan ylityksen jälkeen tulojärjestykessä, jotta saavat juuri heille kuulvan tulospoletin.
 • Tulospolettien jakaja. Maaliviivalta alkaa kaveneva nauhoitettu käytävä ("katiska"), joka ohjaa juoksijat polettien jakajan luokse.
 • Viivakoodien skannaja. Skannaa lukijalaitteella juoksijan henkilökohtaisen viivakoodin sekä maalissa saadun tulospoletin.
Skannusjono.
 • Tulospolettien lajittelija. Kerää maalissa saadut ja jo skannatut tulospoletit rasiaan ja lajittelee ne numerojärjestykseen seuraavaa kisaa varten.
Polettien palautus ja lajittelu.
 • Tulosten käsittelijä. Datavelho yhdistää skannattuun kisaajan viivakoodiin myös kisaajan nimen ja ajanottotiedoista tämän maalintulojärjestystä vastaavan ajan. Tuloksiin tulee myös monesko osallistuminen puistojuoksuun oli kysessä ja ikäkorjattu tulos, joka on prosenttimuodossa esitetty, osallistujan oman tuloksen ja hänen ikäsarjansa ja sukupuolensa maailmanennätyksestä laskettu tulos. Tulokset lähetetään Parkrunin päämajaan ja julkaistaan myöhemmin iltapäivällä netissä.
 • Peräpään valvoja. Juoksee reitin viimeisenä ja ilmoittaa matkan varrella oleville toimihenkilöille milloin he voivat lähteä paikaltaan.
 • Kisaraportin kirjoittaja. Kirjoittaa lyhyen yhteenvedon juoksusta parkrunin yhteisille www-sivuille.
Joissain tapahtumissa saattaa olla myös joukoa johtava ja kirittävä pyöräilijä, sekä maalissa kunkin juoksijan loppukirin välähdyksenä tallentava valokuvaaja.

Brighton alkaa olla jo nähty (Strava heatmap)

Pitää muuten vielä mainita todella hieno palvelu juoksureleitä myyvissä urheilukaupoissa (olen asioinut jopa kahdessa). Tossuostoksilla pääsee halutessaan juoksemaan juoksumatolle, jossa askellus myös kuvataan ja katsotaan tukeeko lenkkari oikein. Ekan Parkrunin jälkeen tipahti eräältä sponsorilta sähköposti, jonka sisältämällä voucherilla saa £15 tossujen hinnasta pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...