18.1.2013

Schwarzwaldkakku 9000


Hiphei, 9000 sivunkatselua meni rikki jo viime lokakuussa (28.10.2012). Kiitos! Tässä kakkua.

Lainasin kirjastosta Jan Hedh: Tårtor -kirjan. Keittokirjahyllystä löytyy jo herra Hedhin leipäkirja, joka toimi kakkukirjan kivojen kuvien kanssa laatutakuuna. Ruotsinkielisten kirjojen hyviä puolia ovat tietysti kielen virkistäminen ja että niitä tuntuu olevan ehkä vähän paremmin lainaston hyllyissä saatavilla suomenkielisiin opuksiin verrattuna :)

Tämä kakku yhdistelee mantelimarenkia, kermaa ja suklaata. Marengit on syytä paistaa rapeiksi: Sitkeinä  niitä on tosi vaikea leikata.. Lisäksi kerman kanssa kannattaa käyttää kunnon vaniljasokeria, jotta kermavaahto merkittävässä roolissan maistuisi oikeasti hyvälle. Sama koskee suklaata.

Kakun voi leipurin mukaan myös pakastaa. Hän kirjoittaan myös, että tämä resepti kulkeutui 1930-luvulla Sveitsistä Ruotsiin. Aito schwarzwaldkakku se ei kuulemma ole. Tämän resepti löytyy Hedhin toisesta kirjasta. Hmm..

Pohjat
125 g kuorittuja jauhettuja manteleita
125 g sokeria
10 g vehnäjauhoja
125 g munanvalkuaisia (4-5 munaa)
5 g sitruunamehua (n. 1 tl)
50 g sokeria
  • Sekoita mantelit, 125 g sokeria ja vehnäjauho monitoimikoneessa. Tästä tulee tant pour tant eli tpt :)
  • Vaahdota munanvalkuaiset ja sitruunamehu vaahdoksi. Lisää vähitellen 50 g sokeria. Aloita pienemmällä nopeudella ja lopeta suureen, kunnes tuloksena on kiinteä marenki.
  • Kääntele tpt marenkiin.
  • Tee tästä muotilla 3 samankokoista pohjaa. Tarvitset noin ½ cm korkean ja halkaisijaltaan 22 cm muotin. Itse käytin lähes yhtä ison irtopohjavuoan rinkulaa.
  • Paista 170-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.
  • Sammuta uuni, poista pohjat, käännä ne ylösalaisin leivinpaperille ja kauli/painele niitä tasaisemmaksi.
  • Anna kuivua avoimessa uunissa rapeiksi. 

Koriste
25 g kaakojauhetta
200 g tummaa suklaata (n. 70 %)
  • Temperoi suklaa. Vetelin tämän ihan näppituntumalla ilman lämpömittaria. 
  • Sudi yhden pohjan päälle suklaata.
  • Levitä loppu suklaa kahdelle piirtoheitinkalvolle, laita leivinpaperia päälle ja aseta ne painon alle kylmään
Täyte
4 g liivatelehtiä (n. 2 kpl)
500 g vispikermaa
20 g sokeria
10 g vaniljasokeria
25 g (täys)maitoa
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuutin ajan. 
  • Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
  • Purista liivatelehdistä vesi ja sulata ne tilkkaan lämmintä vettä.
  • Lisää liivate maitoon ja sekoita se edelleen kermaan.

Kokoaminen
  • Aseta suklaapäällysteinen pohja alimmaiseksi.
  • Laita kolmasosa kermasta päälle. 
  • Laita pohja, kerma, pohja ja kerma.. 
  • Tasoittele kerma lastalla.
  • Anna tekeytyä kylmässä noin tunnin ajan. 
  • Taittele kakun reunoille ja päälle suklaalastuja ja sihtaa päälle kaakojauhetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...