Kurpitsakeittoa tehdessä on aina välillä jäänyt ylimääräistä kurpitsaa, jolle pitäisi keksiä käyttöä. Joo, sitä voi pakastaa, mutta pakastimeen se sitten varmaan jäisikin.
Pari viikkoa sitten tein jämäkurpitsasta lähinnä kompostiastialle kelpaavan piirakan. Nyt onnistuin paremmin ja maku toimi - kiitos sitruunan ja kermaviilin! Ihan toimiva piirakka, mutta ostan edelleen kurpitsaa keittoa varten ja teen sivutuotteena piirakkaa, enkä toisinpäin.
Resepti on (lukijan vinkki) tuoreimmasta (43/2011) MeNaiset -lehdestä, jossa tosin kehotettiin ohjeistettiin käyttämään valmista murotaikinaa. Minä googletin murotaikinan Kotiliedestä.
Murotaikina
150 g voita
3 rkl sokeria
4½ dl vehnäjauhoa
1½ leivinjauhetta
1 dl kermaa
Täyte
5 dl kurpitsasosetta (n. 600 g kurpitsaa)
200 g tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vehnäjauhoa
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl inkivääriä
2 tl sitruunankuorta
3 munaa
Kuorrute
200 g kermaviiliä
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
- Muodosta murotaikina sekoittamalla aineet huoneenlämpöiseen voihin. Lisää kerma viimeisenä ja tee taikinasta tasaista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään n. 30 minuutiksi.
- Jos kurpitsa ei vielä ole soseena, tee se. Keitä perattuja ja kuorittuja paloja pienessä vesitilkassa ja myllytä tehosekoittimella. Anna jäähtyä.
- Painele murotaikina piirakkavuoalle. Pistele haarukalla reikiä ja paista noin 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
- Sekoita täytteeen ainekset esim. vatkaimella. Notkista tuorejuusto, lisää sokerit ja jauhot, mausteet, sitruuna, munat ja lopulta kurpitsa.
- Kaada täyte pohjan päälle ja paista vielä n. 50 minuuttia. Lämpö tällä kertaa 175 astetta.
- Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
- Kaada kuorrute piirakan päälle tai anna syöjien laittaa soosinsa itse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti