3.10.2013

Punainen linssikeitto - terveisiä Brightonista!


Blogin uusi sijainti on jo kuukauden päivät ollut Brighton, Iso-Britannia. Vaimo on töissä lyhyellä komennuksella ja minä pidän lasten kanssa Kelan sponsoroimana isyysvapaita pois ja kesälomakin pitäisi kohta aloittaa. Tarkoitus on olla täällä kolme kuukautta. Kuukauden kokemuksen perusteella osaa jo ehkä kertoa muutakin kuin viikon lomaa varten spotatut Top 10 Tripadvisor -kohteet. Tosin me hitaalla temmolla käydään niitäkin edelleen läpi :)

Nyt mennään kuulkaas askel lifestyle-blogin suuntaan :) Ruokajuttuja piisaa edelleen joka postauksessa, mutta lunastan näillä muutamilla tavallista pidemmillä jorinoilla lupauksia ja toiveita siitä, että tulisi kertoiltua jotain kuulumisia. Laitan tähän alkuun selviytymispaketin, kun olemme iloksemme saamassa Suomi-vieraita useampaankin otteeseen. Ehkä näistä voi olla apua satunnaiselle googlailijallekin. Jatkossa kiintoisaa asiaa esim. leikkipuistoista, päivähoidosta, ruokakaupasta ja arjen sankaritarinoista. Saa toki esittää toiveita! En kyllä lähde raportoimaan Brightonin kirppareista ;)

Täällä ollaan!
Oon täällä harjoitellut joitain perinteisiäkin brittiruokia, mutta aloitetaan ihan muilta mailta Martha Stewartin linssikeitolla. Ostin nimittäin vahingossa linssilaatikkoa varten punaisia linssejä vihreiden sijaan. Sinänsä onni onnettomuudessa, että keittiö ei ole varustettu soseuttajalla, jolloin itsekeen muhjuksi menevät linssit mahdollistavat paksujen keittojen tekemisen. Enpä ole ennen käyttänyt salviaa ruuanlaitossa. Jännän tuoksuinen yrtti, joka buustaa kivasti tätä aika hernerokkamaista keittoa. Toivottavasti ei ole rumasti sanottu, mutta minusta ainakin uudelleenkeittämisen arvoinen helppo ja nopea resepti.

Tarvitaan:
5 viipaletta (n. 120 g) pekonia
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
4 porkkanaa
6 salvianlehteä ja pari ekstraa koristeluun
3½ dl punaisia linssejä
1 tl juustokuminaa jauheena
12 dl kanalientä

Ja näin tehdään:

  1. Hienonna sipulit ja pilko pekoni ja porkkanat noin puolen sentin kuutioiksi. Hienonna myös kuusi salvian lehteä.
  2. Paista pekoni pannulla rapeaksi. Laita pekoni talouspaperilla päällystetylle lautaselle odottamaan ja jätä pannulle noin ruokalusikallinen rasvaa. Itse jouduin lisäämään voita.
  3. Paista sipuleita ja porkkana rasvassa noin 5 minuuttia. Lisää salvia ja jatka vielä minuutti.
  4. Laita linssit kanaliemeen, lisää edellä tehty paistos ja keitä linssien ohjeen mukaan välillä sekoittaen. Linssit hajoavat ja tekevät keitosta paksun.
  5. Tarjoile keitto pekonikuutioiden ja salviasilpun kanssa.

Kuva: Liikennevirasto.

Jos Brightonin kuulumiset eivät kiinnosta, lopeta kiitos tähän. 
Mene jo. 
Hus. 
Please.

Pidemmäksi aikaa kotoa lähtiessä kannattaa muistaa ainakin seuraavat asiat:

  • Säästä rahaa. Älä lähde matkaan juuri edellisestä ulkomaan matkasta toipuneena, osta kallista pyörää osamaksulla tai ole vanhempainvapaalla. Älä ainakaan tee näiden yhdistelmää :) Onneksi on luottokortti.
  • Jos ei jo muuten ole, niin muuta kaikki säännölliset laskut e-laskuiksi.
  • Katkaise lehtien tilaus.
  • Laita ei mainoksia -tarra postiluukkuun.
  • Poista auto liikennekäytöstä, laske laskurilla onko puuha kannattavaa.
  • Pyydä ystävää kastelemaan kukkia, pitämään rosvot poissa ja tsekkamaan tärkeät postit. Iso kiitos Milla!
  • Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti. Pankkitunnuksilla parilla klikkauksella Kelan sivuilta.
  • Sähköt pois laitteista, joita ei tarvitse.
  • Ovi lukkoon.

Lapsiperheellisenä lisäksi

  • Varmista Suomen sosiaaliturvan jatkuminen KELAn Y39-lomakkeella (tilapäinen, enintään vuoden kestävä oleskelu ulkomailla)
  • Jätä isot vankkurit kotiin ja valitse matkarattaat - pääset bussin ja junan kyytiin.
  • Varaa mukaan peruslääkkeitä (Panadol, Burana, Pamol), kuumemittari ja kynsisakset mukaan.
  • Ota lapsen silmälasimääräys mukaan, jos esim. pikkusisko repii sangan irti..
  • Kauas on pitkä.. Maltti on.. Lopussa kiitos.. Myöhässä lähtevä lentokone lähtee myöhässä ja matkalaukut tulevat kun tulevat, vaikka miten raivoaisi.. 

Matkustaminen
Brightoniin Suomesta matkustaessa kannattaa lentää Lontoon Gatwickin kentälle. Ei varmaan haittaa, että kenttää suosivat etenkin halpalentoyhtiöt. Gatwickilta pääsee junalla Brightoniin noin puolessa tunnissa ilman vaihtoja. Junien reittiopas löytyy täältä.

Kaupungin sisällä matkustaessa kannattaa hommata bussia varten matkakortti, the Key. En tiedä saako sitä tilattua etukäteen Suomeen, mutta ainakin brittiosoitteeseen. Sen voi myös käydä hakemassa ilmaiseksi bussifirman One Stop Travel Shop -liikkeestä (26 North Street). Kortti on edullisin tapa hankkia lippuja mm. 1 (£3,90), 7 (£17,50), 28 (£65) tai 90 (£160) päivän jaksoille. Kortille saa lisää kautta vaikka kotoa Visan ja netin avulla. Valitettavasti kortti ei vielä toimi kaupungin läpi ajavassa junassa, mutta ensi vuonna tähän tullee muutos.

North Street.
Datayhteydet
Ei kannata jämähtää Suomi-liittymään. Dataa kuluu karttaa katsoessa, reittejä suunnitellessa, bussipysäkkien reaaliaikatietoa QR-koodeja skannailemalla yms. Itse suosin Lebaraa. Liittymän SIM-kortteja kaupattiin ensimmäisen kerran lentokentän matkatavara-aulassa. SIMmejä saa myös pound-shopeista (99p Store, Poundland..) sekä puhelinkaupoista. Esim. 5 puntaa 500 megasta kuukaudessa ei tunnu pahalta ja lisää saa ladattua lennosta. Minkä liittymän otatkin, niin kannattaa varmistaa että SIM-kortti on puhelimeesi oikean kokoinen.. :)

Majoitus
Asunnon vuokraaminen Isossa-Britanniassa alle puoleksi vuodeksi saattaa olla vaikeaa, koska tuo 6 kk taitaa olla aika yleinen minimivuokra-aika. Päädyimme katselemaan kalustettuja ja täysin varusteltuja loma-asuntoja. Vaihtoehtoja katseltiin mm. seuraavilta saiteilta:


Löysimme asuntomme Trip Advisorin yhteydessä toimivasta Holidaylettings -palvelusta. Kun kyseessä on selvästi pitempi majoitusaika, kannattaa kysellä alennuksia. Vuokraaja on varmasti tyytyväinen, jos saa varauskalenterin aukottomasti täyteen etenkin sesongin ulkopuolella. Meidän kriteerejä asunnolle oli tietysti hinnan lisäksi mm. helppo työmatka, hyvät leikkipuistot ja ruokakauppa kävelyetäisyyden päässä ja keskustan/rannan kohtuullinen saavutettavuus. Kaasuhellasta, kylpyammeettomuudesta sekä tietysti vauvatarvikkeista plussaa :)

Olohuone keittiön työtason yli.
Olohuone ja taustalla keittiö.

Keittiö. Palataan tähän myöhemmin.

Lasten makuuhuone.

Asunto ei turhaan ole saanut Tripadvisorissa yleisarvosanaa 5/5. Ei mikään design-asunto, mutta brittiläiseksi (loma)asunnoksi siisti. Asumme kaupungin suurimman puiston, Preston Parkin läheisyydessä. Talo on jonkin sortin paritalo, jossa on Kahden kerroksen väkeä -tyyliin alakerrassa garden tai basement flat - miten sen nyt ottaa :) Kaksi makuuhuonetta, keittiön ja olohuoneen yhdistelmä, kylppäri,  "kodinhoitohuone" ja patio kuitenkin majoittavat 4-henkisen perheen hienosti. Tässä pääsee kokemaan kokolattiamaton ja lankkulattian harmoniaa ja IKEA-keittiö pitää koti-ikävän loitolla. Pesukoneen kuivausrumpu on ihan ehdoton, jos haluaa vaatteiden tuntuvan edes hetken kuivilta. Kosteus tunkee joka paikkaan. Kämpässä on onneksi kunnon lämmmitys kylmää varten. Toistaiseksi on pärjätty t-paidoilla, mutta kyllä täälläkin alkaa puiden lehdet saada väriä. Asunnon vuokraajat asuvat itse yläkerrassa ja ovat erittäin ystävällisiä.

Home Sweet Home.
Toisaalta täällä kaikki tuntuvat olevan ystävällisiä ja kohteliaita. Vai kärsinkö jo Berliinin taudista, jossa mikä tahansa kaupunkiin liittyvä tavallinenkin juttu on aivan ylivertaista? :) Joka tapauksessa eri hieno homma! Oli hämmentävä kokemus käydä ekoina päivinä läheisessä luomulihakaupassa ja yrittää yhdistää pienessä puodissa hulluna pyörivä ja koko ajan kyselevä oma poika sir-sanaan lauseensa päättäviin hillittyihin lihamestareihin. Tai käydä lähikaupassa etsimässä mantelirouhetta hääpäiväkakkuun ja sitten päivitellä ja pahoitella myyjän ja vielä paikalle kutsutun myymäläpäällikön kanssa, kun rouheen hyllypaikka ja valitettavasti takahuoneen jemmakin on tyhjä. Oh dear. Lihakaupan pihvitkin aiheuttivat palohälytyksen, mutta eipä kuule haittaa: Vuokranantajat pahoittelivat, kun jouduimme paistamaan pihvit sisällä pation grillauspaikan ollessa illalla niin kovin hämärä.

Täällä alkaa olla lounasaika. Fish(fingers) & chips, I think. Terveisiä kaikille!

Preston park.

3 kommenttia:

  1. Kivaa, valkotippuri is back, kaasuhellaruokakokeiluja odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeh. Kultturishokki oli alussa aperheen pienimmille sen verran suuri, että sitä on paikkailtu nakkikeitolla, lihapullilla ja spagetilla, fish&chipseillä yms. Eilen illalla osui kivasti kohdalle tää keitto, omaa aikaa ja pari olutta = postaus :)

      Poista
  2. Kivan näköinen asunto teillä siellä ja kaasuhellakokemukset kiinnostavat täälläkin. :) Terveisiä sinne kanssa kaikille!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...