16.4.2012

Chez Mariuksen rahkatorttu


Pääsiäinen ja vappu - sitruunaisia leivonnaisia ja simaa. Hesarin mukaan suomalaisten sitruunan viikkokulutus kasvaa parista kolmesta rekkalavasta pariinkymmeneen. Olin varautunut blogauttamaan legendaarisen Irman rahkapiirakan (a.k.a. irmis) reseptin, mutta koska sitä ilahduttavasti tarjoiltiin pääsiäiskylässä jätän sen  leipomisen toiseen hetkeen. Tässä sen sijaan toinen sitruunarahkaleivonnainen, Chez Marius -ravintolan rahkatorttu, jonka reseptin Sikke Sumari kirjassaan Makeaa mahan täydeltä paljastaa.

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 rkl kiehuvaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa edelleen kunnolla ja lisää muna. Sitten lisätään kiehuva vesi (kannattaa tosiaan olla hyvät vaahdotukset taustalla, ettei kuumuus lätistä koko hommaa) ja sekoitetaan joukkoon jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
4 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu
2 dl rahkaa
2 dl kermaviiliä

Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi ja lisää sitruunamehu sekä Ehrmannin rahka. Kaada täyte pohjan päälle ja laita 180-asteiseen uuniin. Kermaviili unohtui? Ei. Kermaviili lisätään vähän ajan päästä hyytyneen täytteen päälle, jonka jälkeen kypsennystä jatketaan vielä 10 minuuttia.

Kirjassa ei ole ohjetta paistoajalle, ei edes viitteellistä. Tavallisella piirakkavuoalla se on muistaakseni 30-40 minuuttia. Tällä kertaa oli piirakkavuokaruuhkaa ja perinteinen 28 cm vuoka sai mennä kanapiirakalle. Käytin juustokakuissa yleensä käyttämääni 23,5 cm irtopohjavuokaa, jolla leivonnaisesta tuli toki nimensä mukaisesti torttumaisempi: torttu > piirakka :) Täyte ei tuntunut kiinteytyvän millään, joten se oli uunissa jopa 55 minuuttia.Vaikka pinta saakin ruskettua hieman, pidin vuoan päällä leivinpaperia estämässä palamista.

Tarjoilu punaisen marjakastikkeen kanssa. Ohjeessa suositeltiin punaherukkaa, itse sulatin ja soseutin pussin pakastevadelmia, josta seuloin siemenet siivilällä. Sekaan vielä vähän tomusokeria.



2 kommenttia:

  1. Että osaa olla ihanan näkönen! Pääsiäisen rahkaherkut ovat vaan niin hyviä ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Kuva onnistui ihan kivasti ottaen huomioon että se piti koostaa vierailta jäljelle jääneistä kahdesta tortunpalasta ja teelusikallisesta kastiketta :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...