28.3.2012

Chorizo-bataatti-mole


Hei taas pitkästä aikaa. Kiirettä on pitänyt ja sitä rataa.. :)

Mole-kastikkeesta löytyy hyvät kuvaukset vaikkapa Wikipediasta. Kuuluisimpaan Mole Poblano -versioon tulee chiliä ja suklaata. Niinpä tähänkin ja lisäksi myös mustapapuja, maissia ja chorizoa. Asteekkien kirous saattaa kuitenkin langeta siitä, että sitten koko kastike kätketään bataatti- ja juustoraastekerrosten väliin suomalaisille tuttuun laatikkoruokamuotoon. Hyvää tästä silti tulee!

Perinteinen "mitä meidän lapsi piti tästä ruuasta" -osio: Houkuttelin lapsukaista leikeistään kertomalla että ruuassa on suklaata. Iso virhe! Koska suklaa assosioidaan suklaapalan (tai näin pääsiäisen lähestyessä myös munan) muotoon, oli pettymys tietysti valtava. Bataattikaan ei kelvannut, vaikka se meni vauvana heittämällä alas. Kun ruoka ei kelpaa, on iltapalaksi aina puuroa :)

Tämä(kin) ohje tulee Joy Manningin ja Tara Mataraza Desmondin kirjasta Almost Meatless - Recipes That Are Better for Your Health and the Planet. Ainesosat on pyöristelty luovasti jenkkiyksiköistä. Chorizoa ja suklaatia taisin laittaa molempia enemmän kuin mitä alle on kirjoitettu. Huomaathan, että ruoka vaatii pitkää valmisteluaikaa, koska pavut pitää liottaa ja keittää.

Kastike
2 tl öljyä
120 g chorizoa
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 tl tuoretta oreganohakkelusta tai 1 tl kuivattua
1 tlk säilyketomaatteja (kuorettomia), valutettuina ja mehut talletettuna
1½ tl juustokuminaa
1 rkl chilijauhetta (taisi olla anchoa, eli ei mitään tulista. Minun pussissa luki Meira)
30 g tummaa suklaata (≥ 70 % kaakaota)
2½ dl maissinjyviä
3½ dl  kuivattuja mustia papuja (liota, huuhtele, keitä jne.)
1½ dl vettä
suolaa ja pippuria

Muut uuniin menevät ainekset
700 g bataattia, siivuina
225 g cheddaria, raastettuna

Valmiin ruoka-annoksen koristeluun
1 avokado
2 limeä
Tuoretta korianteria


Näin teet kastikkeen
  • Lämmitä öljy pannulla ja lisää siihen chorizo. Tuoreen makkaran voi murustaa, mutta kestoversio kannattaa vain leikata pieneksi silpuksi. Kypsennä noin 5 minuuttia. 
  • Lisää sipuli ja hämmentele pari minuuttia
  • On valkosipulin ja oreganon vuoro. 
  • Kaada tomaattimehu pannulle ja raaputtele pohjasta (valurautapannu!) siihen kiinni jäänyttä tavaraa.
  • Lisää seuraavaksi pilkotut tomaatit, jeera, chili ja suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
  • Heitä joukkoon maissi ja pavut. Kypsennä noin 10 minuuttia.
  • Lisää vielä vettä ja tarkista maku suolan ja pippurin varalta.

Olen jo jonkun aikaa harkinnut keittiötarvikearsenaaliin mandoliinia, mutta sen puuttuessa bataatit sai itseasiassa yllätävänkin ohuiksi siipaleiksi monitoimikoneen perunalastuterällä. Pitää vain valita suippoja bataatteja, jotta ne mahtuvat syöttöreiästä sisään :)

Kokoa ruoka uunivuoalle asettamalla pohjalle kolmasosa bataattisiivuista (saa ja pitää mennä limittäin) ja sitten noin puolet soosista ja kolmasosa juustoraasteesta. Toista tämä ja laita päällimmäiseksi vielä bataattia.

Peitä foliolla ja kypsennä n. 200-asteissa uunissa 1½ tunnin ajan tai kunnes bataattisiivut ovat kypsiä. Poista folio ja ripottele päälle loput juustot. Kypsennä vielä 10 minuuttia. Anna valmiin ruuan asettua kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoile limelohkojen, avokadoviipaleiden ja korianterisilpun kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...