24.4.2015

Juusto-sipulipiirakka


Mites teidän joulu ja joululomat? :) Meillä se meni lähinnä koko perhettä koskevia isoja päätöksiä pohtiessa ja tehdessä. Kaikki keinot excelistä kysy-kaverilta -akselilla olivat käytössä. Lopputulemana koko porukan pitäisi elokuussa siirtyä kohisevan kaasulieden ääreen Englantiin. Ei sillä että nykyarjessa ei olisi tarpeeksi haastetta.. :) Nyt on kuitenkin jo irtisanottu päivähoitopaikkaa, haettu etätyösopparia ja katsottu vähän millaisia pyöräilymahiksia on tarjolla.. 

Syksyllä on siis taas mahtava Brighton -tägi ja -kuva käytössä, kun  reseptien jälkeen kertoillaan kiinnostuneille(?) kuulumisia.


Hevi juustopiirakka ei ehkä sovi aurinkoiseen kevääseen, mutta liittyy siinä mielessä aiheeseen, että tätä syötiin asioita puidessa ja resepti on aika brittivaikutteinen. Pistäkääs tämä tulille mikäli sää (taas) viilenee ja tekee hyvää piirasta mieli - tai ainakin kirjanmerkkeihin loppuvuotta odottamaan.

Taikinaan tarvitaan
450g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
½ tl suolaa
120g voita
1 munan keltuainen
50g parmeaania raastettuna
1,2 dl vettä
1 muna voiteluun

Täytteeseen tarvitaan
1 peruna
2 sipulia, ohuina siivuina
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl (täys)maitoa
½ dl kermaa (pitäisi olla double creamia, mutta minkäs teet)
150 g cheddaria, raastettuna (ollaan tykästytty McLellandin Seriously Strongiin)
½ tl (englantilaista) sinappia 
½ tl cayennepippuria
suolaa ja pippuria

Näin tehdään taikina
  1. Myllytä jauhoja, leivinjauhetta, suolaa, voita ja munankeltuaista tehosekoittimessa kunnes seos on murumainen.
  2. Sekoita joukkoon parmesaani.
  3. Jatka sekoittamista ja lisää ruokalusikallinen vettä kerrallaan ja lopeta kun seoksesta tulee taikinaa (kaikki vesi ei välttämättä kulu).
  4. Kääri taikina muovikelmuun ja laita se jääkaappiin tunniksi 

..ja tästä syntyy täyte
  1. Keitä paloiteltu peruna kypsäksi suolatussa vedessä (10-15 minuuttia) ja laita jäähtymään
  2. Kypsennä sipulit pannulla kiehuvassa vedessä pehmeiksi (2-3 minuuttia) ja valuta
  3. Laita sipulit takaisin pannulle, ripottele päälle jauhoja ja lisää maito ja kerma. Sekoittele, ja 3-4 minuutin päästä seoksen pitäisi paksuuntua.
  4. Lisää perunat, juustoraaste, sinappi sekä cayennepippuri ja jatka sekoittelua. 
  5. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita jäähtymään.
Loppusäädöt
  1. Lämmitä uuni 180-asteiseksi
  2. Voitele halkaisijaltaan n. 20 cm piirakkavuoka ja jauhota se
  3. Kauli noin 2/3 taikinasta jauhotetulla tasolla levyksi, joka on kaksinkertainen vuoan halkaisijaan nähden 
  4. Kääri taikinalevy kaulimen ympärille ja pura se vuoan päälle. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Poista ylimääräiset lirpakkeet ja pistele taikinaa haarukalla.
  5. Nyt pohjaa pitäisi paistaa piirakkapainon alla 10-15 kullanruskeaksi. Onnistui ilman painoakin.
  6. Jäähtyneen pohjan päälle kaadetaan täyte.
  7. Pohjan taikinaa sivellään hieman munaa liimaksi ja piirakan päälle asetetaan lopusta taikinasta tehty kansi (rullaa kaulittu levy kaulimen päälle). Trimmaa kannesta ylimääräiset pois ja poimuta se.
  8. Tee kanteen pari reikää, jotta sisällä muodostuva höyry ei räjäytä piirasta ja voitele vielä koko kansi munalla. 
  9. Paista 25-30 minuuttia.  
Resepti on napattu BBC:n ruokasivuilta, tarkemmin The Hairy Bikers -ohjelmasta.

Om-nom-nom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...