10.11.2013

Omenakakku


Isänpäiväkakku? Ei. Oli muuten kiva herätä (vauvan kello viiden huutokohtauksen lisäksi) aamulla, kun poika kuiski äidilleen että nyt pitäisi alkaa leipoa kakkua. Tämä on yritys ehtiä mukaan hävikkiviikkoon, koska tuli tilattua kaupasta vähän liikaa omenoita ja kylässä käynyt ystävä jätti jälkeensä pari litraa siideriä, jolle olen yrittänyt keksiä käyttöä kyökin puolella.

Resepti on BBC Foodista, Something for the Weekend -ohjelman kokilta Simon Rimmeriltä. Mies kertoo, että tähän sopii myös parhaat päivänsä nähneet omenat, joten here we go. Reseptissä peräänkuulutetaan ranskalaista siideriä, mutta ystävältä jäi irlantilaista. Mikäs näissä Englannin kanaalin eri puolien siidereissä on erona, mietin - ja miten rumasti Hesarin Jouni K. Kemppainen kirjoittaakaan HS ruuan huhtikuisessa jutussaan:
Silti perinteinen mielikuva brittiläisestä siideristä istuu tiukasti, ja siinä mielikuvassa vilahtaa tuhdin maalaismiehen persvako. Brittisiiderit ovat maalaisempi, ärjympiä ja tiukempia kuin kanaalintakaiset. Ne ovat tavallisesti kuivempia, happoisempia ja myös etikkaisempia. Usein englantilainen maalaissiideri on vahvaa, joten alkoholin maku tuo mukaan oman pistoksensa. Ranskalaiset siiderit ovat – kuinka ollakaan – hienostuneempia. 
Please Jouni, pidä mielikuva omana tietonasi. Sama analyysi pätee varmaan irkkusiideriinkin, mutta hienosti se tähän kakkuun kävi. Erittäin kostea ja maukas kakku.

Näit tarvitaan
330 ml (ranskalaista) siideriä
300 g vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl mixed spiceä
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
4 omenaa raastettuna
150 g fariinisokeria
150 g voisulaa
2 munaa
200 g (sultana-)rusinoita
100 g pekaanipähkinöitä murskattuna

250 g mascarponea
tilkka kermaa
1 tl kanelia

Näin tehdään

  1. Keitä siideriä kattilassa, kunnes siitä on haihtunut kaksi kolmasosaa.
  2. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja mausteet.
  3. Sekoita toiseen astiaan siideri, omenaraaste, sokeri, voi ja muna.
  4. Yhdistä seokset ja sekoita taas.
  5. Kääntele vielä joukkoon rusinat ja pähkinät.
  6. Kaada taikina halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan ja paista 45-60 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Itsellä ei ole käytössä kuin vuokra-asunnon keittiöön omilla rahoilla ostettu leipävuoka. Onnistui toki tässäkin. 
  7. Tarjoile mascarponevaahdon kanssa (sekoita mascarponeen kaneli ja tilkka kermaa). Toimii paremmin, kun ainekset eivät ole suoraan jääkaapista.

Hyvää isänpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...