7.11.2013

Cottage pie


Hiya! Kokkailu täällä on mennyt pitkälti tuttujen ruokien parissa. Siitä valitettavan vähäinen uusien reseptien esittelykin, jos ei jo ole tullut mainittua. Oma ruokablogi on siitä hyvä, että parhaat reseptit löytyy näppärästi :)

Tässä on kuitenkin peribrittiläinen cottage pie, joka kyllä otetaan Suomessakin ruokalistalle. Perinteiseen lihaperunasoselaatikkoon verrattuna tässä on pari juttua, jotka tekevät ruuasta aavistuksen parempaa: punaviini, lihaliemi, worcester(shire)kastike ja perunamuusiin ujutettu cheddar. Ja tässä cheddar ei tarkoita sitä muovitettua kumia, joka on käytännössä vain tummemman värinen sulatejuustoviipale siinä Aamupala-juustojen vieressä. Cottage pie tunnetaan myös shepherd's pie -nimellä - joskin nykyään shepherd's pie sisältää lammasta. Itsehän en tätä tietenkään tiennyt ilman Wikipediaa.

Cottage pie tietysti myös vauvanruokana,
kuten myös rice pudding.
Resepti on BBC:n ruokasivustolta, josta lähinnä laiskuuttani olen brittireseptejä etsinyt. Toisaalta se kokoaa kanavan ruokaohjelmien ohjeet yhteen nippuun ja on mukava selailla. Tästä määriltään vähän muokatusta syö neljä nälkäistä aikuista.

Mitä tarvitaan:
öljyä paistamiseen
500 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1-2 sellerinvartta
2 rkl jauhoja
1 rkl tomaattipyrettä
lasi punaviiniä
2 rkl worcesterkastiketta
4 dl lihalientä
pari timjaminoksaa
laakerinlehti

1-1½ kg muusiperunoita
2 dl maitoa
50-100 g cheddaria
raastettua muskottipähkinää
voita

Näin tehdään:

  1. Pilko kasvikset hienoksi, poislukien perunat, jotka voikin kuoria.
  2. Paista jauheliha pannulla ja siirrä kypsä liha odottamaan.
  3. Paahda seuraavaksi porkkana, sipuli ja selleri miedolla lämmöllä. Aikaa voi mennä jopa 20 minuuttia.
  4. Lisää valkosipuli, tomaattipyree ja jauho ja kypsennä vielä hetki.
  5. Palauta liha takaisin pannulle vihannesten joukkoon.
  6. Kaada viini ja hetken päästä lihaliemi, Worcesterhire-kastike ja mausteet.
  7. Keitä kokoon. Tarkoitus on saada tästä paksuhkoa soosia. Tarkista tilanne puolen tunnin päästä ja mikäli kastike näyttää liian ohuelta, lisää lämpöä. Tarkista maku, poista oksat ja lehdet.
  8. Muusin nyt osaa tehdä kuka vain. Valitse muusiin soveltuva lajike, älä keitä perunoita rikki ja anna niiden kuivahtaa hetki keitinveden kaatamisen jälkeen. Muista lisätä joukkoon cheddar ja muskotti. Tarkista suola
  9. Laita uunivuoan pohjalle lihakastike ja sen päälle muusi. Paista 220-asteisessa (kiertoilmalla n. 200) uunissa 25-30 minutttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. 

---


Sitten taas Brighton/Britannia-asiaa. Jatketaan viime blogauksen lastenhoitoteemalla, joka jäi megapostauksesta huolimatta kesken.

Yläkerran vuokraemäntä on titteliltään childcare business manager ja kertoi, että myös meidän 4-vuotias on oikeutettu ilmaiseen 15 viikkotunnin päivähoitoon. Tämä ei nähdäkseni ollut hienovarainen huolestuneisuuden osoitus meikäläisen lapsille tarjoamista virikkeistä. Sama nainen on osoittanut myötätuntoa kun olemme sateella lähteneet kärryjen, skootin ja eväskassin kanssa liikenteeseen :)

Tajusin ettei päiväkodista ole parempaa fotoa.
Ilmeisesti siis pelkkä asuminen riittää: Kaikki 3-4-vuotiaat ovat oikeutettuja 15 ilmaiseen hoitotuntiin viikossa 38 viikon ajan vuodessa (Free Early Learning / Early Years Free Entitlement). Tämä edellyttää hoitopaikalta Early Years Foundation Stage Framework -viitekehyksen seuraamista, joka määrittää mm. tavoitteet lasten kehittymiselle ja hoitamiselle ikävuosille 0-5. Lisäksi hoitopaikan tulee olla rekisteröity Ofsted:iin (The Office for Standards in Education, Children's Services and Skills), joka mittaa päiväkotien ja koulujen toimintaa samoilla perusteilla, tekee tarkastuskäyntejä ja laatii niistä raportit kaikkien katsottavaksi nettiin. Raporteista voi sitten hoitopaikkaa valitessa katsoa onko mm. vaipanvaihtopisteet puhtaita ja onko lapsille nimettyjen lähiaikuisten toiminta riittävää :)

Jos sun lysti on niin varmaan myöskin näytät sen.
Ilman ilmaisia hoitotunteja hoito onkin kallista. Miltä kuulostaisi maksaa viikon hoidosta sama kuin Suomessa koko kuusta? Ruuatkin on hinnoiteltu. Vaipat saa kaupan päälle ja sisarusalennusta 10 %. En ole selvittänyt, mutta voisivatko ilmaiset hoitotunnit varmistaa sen, että kaikille lapsille tarjotaan koulun kynnyksellä edes pieni mahdollisuus toimia muiden lasten kanssa ryhmässä ja oppia joukon perustaitoja?

Melko kallista (klikkaa suuremmaksi):
0-2-vuotiaan täysipäiväinen hoito on £ 245 eli noin 310 € per viikko, 3-5 vuotiaalta sama on £ 195 eli n. 245 € per viikko
Kuten viime blogautuksessa totesin, ovat leikkipuistot päiväsaikaan kovin tyhjiä. Stay & Playssa sain eräältä ranskalaiselta vinkin lähistömme päiväkodista, joka ottaa lapsia sisään myös pelkillä ilmaisilla tunneilla. Tämä sopi mainiosti, sillä tarkoitus on tarjota lapselle omanikäistä leikkiseuraa, tuttuja päiväkotikuvioita ja pientä kielikylpyä Suomessa aloitetun jatkoksi. Ilmaisen hoidon rahat tulevat päiväkotiin valtion ja paikallishallinnon kautta. Monet hoitopaikat haluavat päälle vielä kovan rahan hoitotunteja. Ranskatar kehui päiväkotia vuolaasti ja kertoi heidän jopa tehneen paperityöt, joita täällä saa tehdä vähän joka paikassa - myös joka Stay & Play -kerta. Ei kehunut turhaan.

Meilasimme päiväkotiin maanantai-iltana ja meillä oli tutustuminen ja rekisteröitymislomakkeet tehtynä keskiviikkona. Tästä mallia miten päivähoitopaikka järjestyy! Päivähoito aloitettiin asianmukaisesti viikon tutustumisella, jossa leikkihetkeä pidennettiin vähän kerrallaan lasta yhä enemmän yksin jättäen. Lapselle nimetty key-person piti hänestä hyvää huolta ja tutustutti päiväkodin rutiineihin. Siellä esikoinen tälläkin hetkellä leikkii, tiistaista torstaihin yhdeksästä yhteen.

Computer says.. Something..
Ohjaajat ovat tottuneet vieraskielisiin lapsiin. He puhuvat todella paljon käsillään ja käytössä saattaa olla myös laminoitu korttisetti, jossa on tärkeimmät toiminnot (tervehtiminen, sisälle/ulos, ruokailu, satuhetki, leikkiminen, wc..). Päiväkodeissa kiertää myös lapsen omaa kieltä taitavia "konsultteja", joka selvittävät lapsen kanssa häntä päiväkodissa mahdollisesti askarruttavat asiat ja jotka edelleen välitetään henkilökunnalle tiedoksi. Suomenkielen taitoisesta konsultista ei ole tietoa. Kyllä maahanmuuttajaa hymyilytti, kun päiväkodin ovelle ilmestyi eräänä aamuna "tervetuloa" muunkielisten sanojen kaveriksi :)

Päiväkodissa ei muuten saa valokuvata.
Salakuvaajan näkemys pihasta henkilökunnan taukotilan ikkunasta käsin.
Päiväkoti on viktoriaaninen asuintalo, jota on muokkailtu päiväkodin tarpeisiin. Matka on näppärät 300 metriä - ja tämä on vasta kolmanneksi lähin päiväkoti! Kotipäiväkodin tapoihin jämähtäneenä on tullut tehtyä mm. seuraavia havaintoja:

  • Päiväkotiin ei tulla sisään ilman sovittua tapaamista, ellet ole tuttu naama. Vain henkilökunta avaa lukitun oven päiväkotiin tultaessa ja sieltä lähtiessä. Varahakijoille voi määrittää salasanan.
  • Nukkuvaa vauvaa ei voi jättää porteilla suljetulle sisäpihalle edes pariksi minuutiksi, vaikka asiana oli päiväkotilomakkeen jättö ja vauva olisi ollut koko ajan kahden metrin päässä lasiseinän toisella puolella. Rattaat piti vääntää lasisen aulan sisäpuolelle - because of the rules.
  • Päiväkodin toimisto on kuin valvomo turvallisuusnäyttöineen. Smile - you are on CCTV :)
  • Hyvästi kerhotossut: Lapsukaiset ovat sisällä samoissa kengissä kuin ulkona - ei sentään kumppareissa, jotka päiväkoti tarjoaa sadevaatteiden lisäksi.
  • Narikka on äärettömän pieni, joten kamoista on aina joka päivä jotakin hukassa.
  • Sisä- ja ulkotilan ero on mukavan häilyvä: ulkonakin voi piirtää ja askarrella, matematiikkapisteen taskulaskimet ovat taivasalla. Lapset voivat lisäksi jossain määrin itsekin päättää haluavatko olla pakollisten ulkoilujen lisäksi ulkona vai sisällä. 
  • Isompien lasten tilassa on tietokonenurkkaus, jossa mm. Sesame Street -hahmot opettavat numeroita, kirjaimia, muotoja yms. sekä tietysti tietokoneen käyttöä
  • Olisipa minullakin ollut robotti, joka ohjelmoidaan etukäteen ja sitten katsellaan miten se liikkuu..
  • Lapseni osallistuu muiden mukana espanjantunneille?!?
  • Isompien lasten ryhmä ei nuku eikä lepää. Ja tässä isommat lapset ovat siis omaa, kohta 5-vuotta täyttävää poikaa vuoden nuorempia ensi vuonna koulunsa aloittavia.
  • Pienempien lasten ryhmä on jaettu käveleviin ja ei-käveleviin.
  • Päiväkodin oma keittiö tekee itse kaikki ruuat. Tosin yksityisellä ei mitään keskuskeittiövaihtoehtoa olekaan. Kaikissa lähialueen päiväkotien mainoskylteissä lukee organic food. Tuoksu on ainakin ollut todella hyvä, kun totuttelupäivinä istuin keittiön viereisessä henkilökunnan taukohuoneessa.
  • Lapset auttavat välipalan ja iltapäiväteen valmistuksessa, kasvattavat ruokiin tulevat yrtit puutarhassa ja saavat välillä luovasti tehdä omia leipomuksiaan joiden ymmärsin menevän ihan uuniin asti ja ehkä suuhunkin, jos baakelssit onnistuvat
  • Syksyn sadonkorjuuteemasta johtuen, niin ulkona kuin sisällä, on mm. kauppa- ja maatilaleikeissä pyörinyt oikeita hedelmiä ja vihanneksia  
  • Kengistä, leipomisesta, vihanneksista ja kaikenlaisesta luovasta puuhastelusta johtuen päiväkodin yleinen siisteys ei ehkä ihan vastaa totuttua, jossa vahattu muovilattia mopataan joka päivä puhtaaksi.. Päiväkotiin tutustumassa mukana ollut kymmenkuinen lattialuuhaaja löysi itselleen lankkulattialta kosolti suuhunpantavaa ja oli kohtuullisen likainen polvista kyynärpäihin :)
Päiväkodin pihalla oli vihannesjemma.
Siisteyttä ja mekkalaa tärkeämpää on tietysti tunnelma, joka vaikuttaa ihan yhtä iloiselta kuin kotipäiväkodissa. Oma lapsi on sopeutunut päiväkotiin kielimuurista huolimatta hyvin. Rohkeudesta ja reippaudesta voi olla jopa vähän ylpeä :) Koska tiesimme että olemme muuttamassa Iso-Britanniaan, oli poikamme käynyt etukäteen valmistautumassa lauantaiaamupäivien "englannintunneilla" - eli opettelemassa eläimiä, värejä, kohteliaisuuksia ja muuta tarpeellista juttuja laulun, leikin ja liikunnan avulla. BBC:n Cbeebies -lastenkanava nettiportaaleineen auttaa myös kivasti kielitaidon kartuttamisessa.

Muuten niin siisti paikka, mutta miten toi sijoitus työntekijöihin?
Haluaisitko viettää taukosi tällaisessa tilassa?
Kauppojen näyteikkunoissa on muuten vielä Halloween-asettelut. Päiväkodissa on kuitenkin marraskuun alussa aloitettu joululaulujen harjoittelu. Aina välillä salaisuuden verho raottuu ja pojan huoneesta kuuluu Hurriganes-englannin seasta snowman- ja christmas tree-sanat :) Harmi että muutamme pois ennen joulujuhlaa. Aika menee kyllä nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...