21.2.2012

Ultimaalinen ja talvinen kuskus


Nyt tulee syntilistan pituinen tarvelista! Iso osa on kuitenkin ihan perustarpeita tai mausteita, joten ei kannata hätääntyä. Itsellä ainoa huolenaihe oli harissatahna, jota ei ollut koskaan tullut käytettyä. Hypermarketin hyllystä sitäkin löytyi kiva purkki. Kurpitsaa (sellaista isoa keltaista) ei sitä vastoin löytynyt, joten korvasin sen ronskisti kesäkurpitsalla. Eri maukasta ja sopii mainiosti esim. talviseen ulkoilupäivään!

Tämä kuskus tulee Yotam Ottolenghin kirjasta Plenty: Vibrant Recipes from London's Ottolenghi.Reseptien perusteella pitää kyllä vierailla jossain herran Lontoon ravintolassa, kun sinne päin tulee seuraavaksi asiaa. Opuksessa on 288 sivua ja 120 reseptiä, joten rahalle sai vastinetta ja tästä voi blogata hyvällä omatunnolla parit ruuat :) Ottolenghi pitää Guardianissa ruokapalstaa, jos mielenkiinto heräsi.

2 keskikokoista porkkanaa (kuori, pilko parisenttisiksi)
2 keskikokoista palsternakkaa (kuori, pilko parisenttisiksi)
8 salottisipulia (käytin paria tavallista, joten kuorin ja paloittelin)
2 kanelitankoa
4 tähtianista
3 laakerinlehteä
5 rkl oliiviöljyä
suolaa
½ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua kurkumaa
¼ tl tulista paprikajauhetta (käytin tavallista)
¼ tl chilihiutaleita

6 dl kurpitsaa kuutioituna
1,2 dl kuivattuja aprikooseja (karkeasti pilkottuna)
2,4 dl kikherneitä (joko säilöttynä tai itse keitettynä)
3,6 dl kikherneiden keitinvettä tai vettä

2,4 dl kuskusta
iso hyppysellinen sahramia
2,4 dl kasvislientä
3 rkl voita
2 rkl harissaa
n. 30 g säilöttyä sitruunaa (pilkoin ihan tuoretta)

4,8 dl korianterin lehtiä

Lämmitä uuni n. 190-asteiseksi (375 F). Laita ensimmäiselle kierrokselle isoon uunivuokaan porkkanat, palsternakat ja sipulit sekä kanelitangot, anikset, laakerinlehdet, 4 rkl öljyä sekä ¾ tl suolaa, inkivääri, kurkuma, paprika ja chili. Sekoita aineet ja kypsennä 15 minuuttia.

Toinen kierros: Sekoita joukkoon kurpitsa ja kypsennä 35 lisäminuuttia.

Kolmas kierros: Lisää aprikoosit, kikherneet ja kikherneiden keitinvesi tai vesi. Palauta vuoka uuniin n. 10 minuutiksi tai kunnes seos on läpikotaisin kuumaa.

Laita noin varttia ennen uunivihannesten valmistumista kulhoon kuskus, 1 rkl öljyä, sahrami ja ½ tl suolaa. Kaada päälle kiehuva kasvisliemi, peittele kelmulla ja jätä n. 10 minuutiksi turpoamaan. Lisää tämän jälkeen pieninä kuutioina oleva voi ja pöyhi kuskusta haarukalla niin että voi sulaa.

Kun otat vihannekset uunista, sekoita joukkoon harissa ja sitruuna. Tarkista suola.

Asettele kuskus pohjalle, sitten vihanneksia ja päälle kosolti korianteria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...