13.8.2011

Karjalanpiirakat



Sarjassamme "pitikö taas". Itsetehtyjen karjiksien maku hakkaa kaupan piirakat paistovalmiita myöten, mutta homma on niin iso että menee kyllä tovi ennenkuin alan uudestaan.

Piti alunperin tehdä Marttojen ohjeella, mutta kiitos Googlen vaihdoin Pitkäsen Marja-Liisan reseptiin, joka aina vaan uudestaan putkahtaa esiin netin syövereistä. Leikkasin tosin koko reseptin suolan määrän puoleen ja jätin puurosta munan ja voin pois.

Puuro:
2,5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa

Puuro menee kuten riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää riisit ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maito ja hauduttele kannen alla 30-40 minuuttia. Mausta suolalla.

Kuoritaikina:
3 dl vettä
½ tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja

Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot. Alkuperäisen ohjeen mukaan näitä piti sekoitella niin että saa sitkoa. Tästä tuli kyllä niin ruikulia seosta ettei siihen saanut tolkkua edes vispilällä. Ehkei siis kannata laittaa kaikkea vettä heti. Tämän jälkeen sekoitetaan ruisjauho mukaan.

Ohjeesta piti tulla 30-40 piirakkaa. Sain ehkä parikymmentä tehtyä kunnes puuro loppui. Itselleni rypytystä vaikeampaa oli saada kunnollisia piirakkapohjia aikaiseksi. Loppua kohden homma helpottui kun tajusi vaihtaa pöydälle ripoteltavat ruisjauhot vehnäjauhoihin. ..ja oli se rypytyskin ihan kamalaa. En aio tässä sitä ohjeistaa kun en osaa. Rustiikkisuus on onneksi nyt trendikästä :) Kattokaa rypytystaidonnäyte vaikka Youtubesta.

Paista piirakoita 300 asteessa noin 10 minuuttia. Meidän uuni yltää vain 275:een, mutta ihan hyvin nämä silti onnistui. Voitele valmiit piirakat voisulalla.

Koittakaas laittaa päälle venäläistä metvurstia ja (valkosipuli)suolakurkkua. Toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...