22.11.2012

Rahkaruisleipä

Menikö nimi oikein? Rahkaa on kuitenkin veden jälkeen eniten - ja jos sitä saa laittaa leipään niin se pääsee meitsin asteikolla korkealle ja ilman muuta testaukseen :)

Maitorahkan lisäksi hienoa tässä on helppous: Taikinan tekemiseen ei mene kymmentä minuuttia kauempaa ainesten mittaukset ja työpisteen siivoaminen mukaanlukien. Vaivaamistellakaan ei tarvitse itseään vaivata. Toki pitää muistaa olla ajoissa liikkeellä ja antaa taikinan hapantua rauhassa ja nousta vielä vuoassaan ennen uuniin laittoa.

Leivästä tuli mehevä ja yön yli hapattaminen ja ruis antavat hyvän maun. Resepti on Mat på bordet -blogista. Takk så mye!

Tarvitaan:
200 g vehnäjauhoja
200 g täysjyvävehnäjauhoja
100 g ruisjauhoja
1½ tl suolaa
1½ tl kuivahiivaa
2 dl rahkaa
3 dl vettä

Helpompaa kuin heinänteko:
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja rahka veteen.
  • Yhdistä edelliset taikinaksi. Ei tarvitse ihmeemmin sekoittaa.
  • Peitä astia kelmulla ja anna hapantua 15-18 tuntia huoneenlämmössä.
  • Kippaa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja taita se pariin otteeseen. Eli muotoile taikinasta suorakulmio tai neliö ja taita ensin vasen reuna esim. lastan avulla keskelle. Sitten oikea reuna, sitten yläreuna ja alareuna keskelle ja koko homma vielä kertaalleen (jos tämä ei auennut, katso video Mat på bordetista). 
  • Käännä taikinapaketti saumapuoli alaspäin leivinpaperille ja kohota esim. taikinakulhon alla 2 tuntia.
  • Nosta taikina leivinpapereineen leipävuokaan ja paista 200 asteessa 40-45 minuuttia.

ps. Rahkasta huolimatta tämä ei ole mikään proteiinipommi. 100 grammassa leipää on 7,9 g proteiinia, 31,9 g hiilihydraattia ja 1,2 g rasvaa. Kepittää kuitenkin esim. Fazerin Realin (5,4/35,0/1,3) joka suu- ja makutuntumalta tuli mieleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...