15.5.2012

Oliivileipä


Meillä ei juoda piimää ja litran tölkistä jää piimälimpun leivonnasta aina toinen puoli odottamaan jotain käyttöä. Lopunhan voisi käyttää esim. sämpylöihin, mutta niitä löytyy jo. Samoin leivonnaisia on vapun ja äitienpäivän jäljiltä yllin kyllin..

Nyt piimä eli avattuna jo 3 päivää parasta ennen päiväyksen yli, mutta ei se kai miksikään mene.. Jääkaapissa oli myös vanhenevaa pekonia ja nyt olisi aikaa sitten avatulle oliivipurkillekin ollut ottajansa - harmi vain että ne menivät jo viikonloppuna käyttökelvottomina rodeen.

Muuten näistä ja kuiva-ainekaapista löytyvistä perustarpeista (jauho, leivinjauhe, mausteita) valmistuu Maria Speckin Ancient Grains for Modern Meals -kirjan ohjeiden mukaan maukas Hävikistä herkuksi -leipä! Hommasin kirjan jo aikaa sitten ja tämä respeti tarttui onneksi silmään etsiessäni sopivia uusia päivällisvaihtoehtoja.

Jääkaapista 14.5.2012 löytynyttä.. 


Tarvitaan siis

60 g pekonia (taisi lipsahtaa puoli pakettia)
360 g täysjyvävehnäjauhoja (n. 7,2 dl)
4 tl leivinjauhetta
1¼  tl suolaa (laita vain 1 tl jos oliivit ovat kovin suolaisia)
¾ tl sokeria
½ tl pippuria myllystä
n. 20 oliivia
2 rkl tuoretta timjamia (tai 2 tl kuivattua)
340 g piimää (n. 3,6 dl)


Ja tehdään näin
  1. Paista pekoni pannulla ja siirrä se talouspaperille jäähtymään.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, sokeri ja pippuri kulhossa.
  3. Lisää joukkoon pilkottu pekoni, pilkotut oliivit (laitoin ne kyllä kokonaisina) sekä timjami.
  4. Tee kulhossa olevien ainesten keskelle kolo ja kaada piimä siihen. Sekoittele jauhot piimän joukkoon ja muodosta taikinapallo. Anna levätä liinan alla 15 minuuttia.
  5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja muodosta siitä leipävuokaan sopiva pötkö. Asettele se vuokaan saumapuoli alaspäin ja tee pinnalle pari viiltoa. Jauhota pinta. Anna levätä 10 minuuttia ennen uuniin menoa.
  6. Paista 200-asteisen uunin alaosassa n. 55 minuuttia.

Leipä ei taida olla säilyvintä sorttia. Tuoreena ihan erinomaista ja kiva suolaisempi ja maistuva lisäke jonkin salaatin kaveriksi. Reseptin mukaan tästä saa jatkossakin maistuvaa paahtimen kautta, mutta pitää varmaan pakastaa loppu ettei tarvitse tehdä hävikkiherkkuhävikistä uutta herkkua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...