14.5.2012

Hävikistä herkuksi: "Hunnutetut maalaistytöt" (Tilslørte bondepiker)



Kai kaikki ovat jo kuulleet hienosta Hävikistä herkuksi -tempauksesta, joka pitäisi kyllä olla ihan joka keittiön arkipäivää? MTT:n Foodspill -hankkeen tulosten mukaan Suomen vuotuinen ruokahävikki on 400 miljonaa kiloa. Kotitalouksien osuus on 123 miljoonaa kiloa. Syökää siitä! ..ja nyt toukokuussa ruokablogeissa olisi tarkoitus kiinnittää tähän huomiota ja esitellä vinkkejä hävikkiruuan uusiokäytöstä.


Meidänkin taloudessa menee kaikenlaista possuastiaan. Lähinnä ruuanjämiä, jotka jäävät jääkaappiin pakasterasioihin pyörimään ja säilykkeitä (oliivit, ak-tomaatit), jotka avaamisen jälkeen eivät kulukaan riittävän nopeasti loppuun. Tällä kertaa paahtoleipä ei mennyt ikinä pakastimeen ja ohitti parasta ennen päiväyksen. Samoin hedelmäkorissa alkoi olla aika nuhjuisia omenoita ja joku tosi vanha päärynä, jota kukaan ei ollut saanut syödyksi.


Vanha leipä ja rupiset hedelmät.. Näistäpä sitten maukas jälkiruoka! Eihän mulla juuri mitään omia reseptejä ja vinkkejä ole, joten tämäkin on lainattu. Tällä kertaa perinteinen norjalainen jälkiruoka Vegetarbloggenista. Tusen takk for oppskrift! Alla olevilla alkuperäismäärillä pitäisi saada neljälle syötävää. Sain noista meidän tähteistä ehkä puolikkaan annoksen verran, jolla ei kolmeen lasikippoon kauheasti kerroksia rakenneltu. Vaihda

Omenaosuus
1 kg omenoita (no miksei siis päärynöitäkin)
1 dl vettä
1 dl sokeria
puolikkaan vaniljatangon sisus

Kuori omenat, poista siemenet ja kuutioi. Kiehauta vesi, sokeri ja vaniljansiemenet. Kypsennä omenoita 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja pysyvät vielä jotenkin koossa. Laita seos jäähtymään. Laitoin ihan jääkaappiin asti. 

Leivänmurut
3 rkl voita
5 dl kuivaa leipää
1 dl sokeria
kanelia

Aja leivät esim. tehosekoittimen leikkuuterällä tasaiseksi. Sulata voi pannulla ja heitä joukkoon leivänmurut, sokeri ja kaneli. Paista rapsakaksi ja siirrä talouspaperin kautta odottamaan asettelua.

Kermavaahto
4 dl kermaa
(vanilja)sokeria

Tee se.


Kasaa annos esim. juomalaseihin järjestyksessä omena-leipä-kerma niin kauan toistaen kunnes ainekset loppuvat. Päälle vielä leivänmuruja.



1 kommentti:

  1. Varsin herkullisen näköisiä nämä sinun landepimusi. Saattaisin tykätä myös pullaversiosta...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...