5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
1½ dl sokeria
4 tl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 l rypsiöljyä paistamiseen
Munkithan on kuin pullia paistaisi rasvassa, eli tee pullataikina liottamalla kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja lisäämällä muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lopuksi jauhot ja rasva. Nostata taikina vedottomassa paikassa ja muotoile pieniä pullia. Nosta vielä näitäkin liinan alla.
Lämmitä öljy oikeanlämpöiseksi. Joo, yritettiin leipäpalan avulla katsoa, mutta ilman mittaria ja kokemusta meni kyllä aika arpapelillä. Joka tapauksessa, oikea lämpö on 180 astetta, jossa munkin pitäisi ruskistua kauniisti noin minuutissa. Liian kuuma rasva voi alkaa savuta ja munkki paistuu liian nopeasti ja liian tummaksi jättäen sisustan raa'aksi, liian pienellä taikina imee rasvaa itseensä. Järkeiltiin, että munkkirinkilä paistuu isommalla todennäköisyydellä läpikotaisin, joten nostatettuihin taikinapalloihin puhkottiin sormilla reikä. Käännä munkki paistamisen puolessa välissä.
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja siirrä sokerointipisteeseen, eli kääntele niitä sokeria sisältävässä lautasessa.
Nauti hyvän seuran ja siman tms. kanssa. Meillä oli simana Iltasanomien testivoittaja Amican sima. Oli kyllä hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti