15.10.2011

Viinerit / kahdeksikkopullat



Tuli jo viime kuussa eräs 8 vuoden merkkipaalu täyteen ja sitä oli tarkoitus juhlistaa leipomalla. Kotitekoiset viinerit ovat olleet pitkään listalla ja ideana oli tehdä pullataikinapohjaisia kahdeksikon muotoisia viinereitä. En saanut näitä merkkipäiväksi valmiiksi, joten jäipä enemmän pullia itselle. Ens vuonna sitten ehkä yhdeksikköjä?

Ohje on Merjan leivontablogista ja vaniljakreemi on oiottu ostamalla Citymarketin maustehyllystä Mauste-Sallisen vaniljakreemijauhetta.

Taikinahan on pullataikina, jonka kaikki osaa:
½ l maitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
12-13 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita 

Muut tarpeet:
100-150 g voita taikinan väliin
1 muna voiteluun
vadelmamarmeladia
vaniljakreemiä
tomusokerikuorrutetta

Kauli kohonneesta taikinasta noin 2 cm paksu levy. Levitä voita 2/3 alueelle. Taita ensin voitelematon kolmannes keskelle ja sitten kääntämättä jäänyt voideltu kolmannes siihen päälle. Painele kaulimella ja anna kohota 10 minuuttia. Kauli jälleen levyksi ja toista nämä vaiheet 2-3 kertaa. Jos taittelu jäi epäselväksi niin katsokaa hyvät kuvat tuolta Merjalta.

Kauli lopuksi 1 cm levyksi ja leikkaa siitä 1½ cm suikaleita. Pyöritä suikaleet kierteelle ja tee niistä vaikka sitten kaseja tai muita muotoja.Anna kohota vielä kerran ja voitele munalla. Päälle voi laittaa vaikka paistonkestävää vadelmamarmeladia ja vadelmakreemiä (Sallisen kreemijauheesta 1 osa jauhetta, 2 osaa vettä), jotka ovatkin parhaat viineritäytteet.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Loppusilauksen saa kun pursottaa vielä sokeria päälle.

Tämän kokeilun perusteella heräsi kyllä innostus yrittää tehdä oikein kunnon lehtevää viineritaikinaa. Ainakaan en tällä onnistunut kuten olisin halunnut, mutta sehän ei välttämättä ole reseptin vika :) Jotkut viineritaikinat tehdään kai kylmillä aineksilla..






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...