11.3.2013

Lohikeitto


..joka loppui retkellä kesken.
"Laita joskus ruokaakin" kuultaneen monessa kotitaloudessa. Näin mullekin sanottiin :) Ok, vauvan syntymisen jälkeen on ehkä vähän enemmän einestelty, mutta tässähän oli kyse siitä, että blogiin on kertynyt aika paljon leivontajuttuja ruoka-ruokien kustannuksella. Syy on muuten tonnin kakkujen ruuhkan lisäksi siinä, että bloggaamani ruuat jäävät aika kovalla prosentilla perheen ruokalistalle roikkumaan. Silloin ei kokeilla uutta 5 reseptin verran viikossa. Hatunnosto niille jotka pystyvät! Leivonnan kanssa voin jostain syystä olla vähän kokeilevampi.

Lohikeitto on mainittu blogissa saaristolaisleivän yhteydessä, mutta vasta nyt viime aikoina sitä on tullut tehtyä itse. Ja paljon, joka viikko. Syynä ehkä loistava maku, eri helppo valmistus ja aina kaapista löytyvät raaka-aineet. Pakastimeen voi kananugettien yms. lisäksi hankkia 500 g lohifileenkin ja tillipuntistakin voi pakastaa puolet seuraavaa keittoa varten. 

Aika universaali resepti:
Perunoita (mittarina käytin 3 perunaa per syöjä per syöntikerta)
2 sipulia
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
Suolaa
Lohta (esim. 500 g pakastefile)
2 dl kermaa
(vehnäjauhoja)
Tilliä
  1. Kuori ja pilko perunat. 
  2. Pilko sipuli niin hienoksi, ettei lapsi nää sitä valmiissa keitossa :)
  3. Keitä sipulit ja perunat vedessä pippureiden, suolan ja laakerinlehtien kera.
  4. Lisää reiluksi palasteltu lohi kun perunat ovat kypsiä. Kala kyspsyy ihan hetkessä.
  5. Lisää joukkoon kerma. Jos haluat, voi kerman joukkoon sekoittaa vehnäjauhoja vähän sakeuttamaan (2 rkl jauhoa per 2 dl kermaa).
  6. Ihan lopuksi tuoretta tilliä!
Pukki toi jouluna Christer Lindgrenin koostaman Suomalaista kotiruokaa: mestarikokkien reseptipankki  -kirjan, jossa myös oli lohikeiton ohje. Reseptissä vinkattiin liemipohjan tekemistä, jos käytettävissä on lohen lihaisia perkeitä. Liemipohjalla keittoon saisi varmaan lisää syvyyttä! Perkeet laitetaan jäillä ja kylmällä vedellä täytettyyn kattilaan, johon lisätään sipuli, pippurit, suola ja laakerinlehdet ja keitetään hiljalleen pari tuntia. Kylmä vesi sitoo lohen rasvaa, jolloin liemestä tulee kirkkaampi, sanoivat.

Viikonloppuna oli huikeat ulkoilusäät! Hommasin retkikeittimenkin, jotta muonaa saa lämpimäksi maastossakin. Ruokatermoshan ei riitä :) 





2 kommenttia:

  1. Melkein joka soppaan isken laakerinlehteä, mutta en ole hoksanuut kokeilla sitä lempiruuassani eli kalakeitossa! Täytyypä kokeilla. Äitini keittää noista kalanperkeistä liemen kalakeittoon ja se on ihan maailman parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä koittaa edes kalan sulattamista ajoissa ja katsoa irtoaako fileen nahasta lisämakua. Tuottelias blogi sulla!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...