26.9.2012

Moussaka


Ala-asteen ruokailut... Maitoautomaatit, margariininapit, peltiset lautaset ja mukit - ja aina se sama Jani, joka ei syönyt lautasta tyhjäksi ja jätettiin ruokalaan istumaan.. Ja ne ruuat: huippuhyvä ohrapuuro-marjakeitto-grahamlihapiirakka -combo, pannari ja mustaherukalla pilattu marjaseos, kestosuosikkini kinkkukiusaus sekä ne vähemmän hyvät tilliliha, pastanttipuuro, "mussakka" yms.

Eri vähän on sittemmin tullut syötyä moussakaa. Johtuisikohan siitä, että se on jäänyt mieleen jauheesta tehtynä perunamuusina jossa on jauhelihaa ja palanut kuori :) On siis aika käydä traumojen kimppuun ja katsoa miten omat tekeleet poikkeaa keskuskeittolan muistoista!

Kasvikset
2 munakoisoa
3 perunaa
oliiviöljyä paistamiseen

Lihakastike
500 g jauhelihaa (lammas/nauta)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tl pippuria
1 tl suolaa
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 tl kanelia
2 laakerinlehteä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl (liha)lientä
oliiviöljyä paistamiseen

Valkokastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 muna
1 munanvalkuainen
1dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
1 tl pippuria
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Lisäksi
raastettua parmesaania kuorrutteeksi

Mitä tehdään?
Leikkaa kasvikset parin kolmen millin paksuisiksi levyiksi. Munakoiso kannattaa ensin puolittaa pituussuunnassa ja siivuttaa tästä syntyneet puolikkaat. Paista levyt öljyssä ja laita ne odottamaan.

Paista sipuli pehmeäksi ja laita johonkin odottamaan. Paista liha ja lisää sen kaveriksi juuri paistettu sipuli sekä murskattu valkosipuli. Lisää joukkoon mausteet, tomaatit ja liemi. Keittele hieman kokoon n. 40 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa lientä. Poista laakerinlehdet kun on valmista.

Sulata voi kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Lisää maito vähitellen ja huolellisesti sekoittaen paksuksi ja tasaiseksi kastikkeeksi. Et varmaan halua klimppejä tai pohjaan palaneen makua? Lisää mausteet ja juusto ja ota levyltä. Lopuksi vielä yhteen sotketut muna ja valkuainen.

Voitele tarpeeksi suuri uunivuoka ja lado pohjalle perunaa ja munakoisoa. Tämän jälkeen laitoin sekä liha- että valkokastiketta, kasvislevyjä, ja vielä kerran kastikkeita, joiden päälle ripottelin juustoraasteen. Paistoin 225-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. Ohjeessa, joka muuten on Krembolle -blogista, oli paistoajaksi laitettu 25-35 minuutin haarukka. Niin, että vihannekset ovat pehmeitä ja kuorrute kauniisti ruskistunut.

Miltä maistui? 
Pitkään keitetty kastike vienolla kanelin maullaan oli mainiota ja ruoka toimi muutenkin hienosti. Tehdään siis varmasti uudestaan! Lapsukaista tosin olisi voinut ala-asteen Janin tapaan istuttaa ruokapöydässä vaikka hamaan loppuun saakka ja veikkaan, että muusi minimaalisella jauhelihalla olisi uponnut paremmin.. :) No, pääasia että maistoi, sanoi kiitos ja pesi kädet..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...