Resepti on Det store kokebokprosjektet -blogista. Takk for oppskriften!
Päivä 1:
10 g hiivaa
2 dl kylmää vettä
300 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Sekoita ainekset keskenään. Laita taikinapallo kannen tai muovin alle ja jätä yön yli huoneenlämpöön.
Päivä 2:
3 dl kiehuvaa vettä
100 g kokoaisia jyviä (en löytänyt ruisjyviä, joten käytin vehnää, mikä tahansa käy)
100 g auringonkukansiemeniä
100 g pellavansiemeniä
100 g seesaminsiemeniä
2 dl porkkanaraastetta
3 dl maitorahkaa (Ehrmann)
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
25 g hiivaa
8 dl maitoa
1,25 kg vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
100 g täysjyvävehnäjauhoja
100 g täysjyvävehnäjauhoja (karkeita)
100 g täysjyväruisjauhoja (karkeita)
Kaada kiehuva vesi jyvien päälle ja anna vaikuttaa n. 30 minuuttia. Saa mennä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita yllä olevasta tarvelistasta porkkanaraaste...suola -osio keskenään.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät konetta vaivaamiseen, voi maito kuulemma olla kylmääkin. Lisää maitoon vähitellen eilisen taikina, porkkana sekä muut ainekset lukuun ottamatta kolmasosaa siemenistä, joita käytetään leivän koristeluun. Vaivaa kunnolla. Koneellakin saa vedellä 8 minuuttia. Mikäli taikina tuolla jauhomäärällä tarttuu astian reunoihin, ei auta kuin lisätä vähän jauhoja.
Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi noin 1½ tuntia.
Muotoile taikinasta leipiä (alkuperäisessä oli 3 leipää mutta kyllä tässä ainekset on neljäänkin), hiero niihin siemeniä ja asettele ne voideltuihin vuokiin. Anna nousta vielä 45 minuuttia ja paista sen jälkeen noin tunti 180-asteisessa uunissa. Laitoin ohjeen mukaan leivinpaperin leipien päälle parinkymmenen minuutin jälkeen, jottei päällinen pala.
Mikään superfoodi tämä ei ole: 100 grammassa on noin 8.6 grammaa proteiinia, 36.7 g hiilihydraatteja ja 5.4 g rasvaa. Jätin täysjyvä-taginkin pois, koska kuitua on 2.3 %.
Maistuu kuitenkin hyvältä eikä tunnu kuivakalta! Se on kuitenkin aika tärkeä juttu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti